Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

День залізничника в Україні

Залізничний ліхтар, кінець 19 – початок 20 століття, Національний музей історії України

Мабуть, в Україні немає такої людини, яка хоча б раз у житті не скористалася послугами залізниці. Залізничний транспорт став невідʼємною частиною нашого повсякдення та культури.

Перші залізниці на українських землях під Австро-Угорською та Російською імперіями зʼявилися в 1860-х роках. Спочатку вони поєднували важливі адміністративні та економічні центри, відтак їх часто прокладали вздовж давніх шляхів. А вже на кінець 19 – початок 20 століття розгалуження залізниць, наче кровоносні судини великого організму, охоплювало все більше населених пунктів, обʼєктів виробництва та видобування корисних копалин. Залізниці швидко з екзотичного виду транспорту, доступного насамперед багатіям, перетворилися на демократичний засіб пересування. Залізничні вантажні перевезення якісно вплинули на доступність товарів та помірність у цінах на них.

Залізницю можна назвати досягненням людства, яке змінило світ. Вона впливала не лише на ландшафт, коли задля прокладання шляху зрізали пагорби чи насипали греблі, але й на економічний, соціальний та демографічний простори. В Україні підприємці отримали нові можливості у переміщенні вантажів і товарів, комусь залізниця дала шанс почати нове життя.

Цей вид транспорту вплинув і на відчуття простору – долання значних відстаней за менші проміжки часу зробило світ «тіснішим». А роль залізниць у веденні військових дій, швидкість та обсяги переміщення війська та озброєння важко переоцінити навіть у нашу епоху космічних технологій.

Українська залізниця – величезний та складний інфраструктурний обʼєкт, функціонування якого забезпечують багато людей. Понад 150 років існують трудові колективи, що будують та обслуговують шляхи, станції, депо, рухомий склад, пасажирський та товарний обіг. Протягом цього часу навіть з’явилися династії професіоналів, коли три чи більше поколінь однієї родини повʼязують свою долю із залізницями.

Часто праця на такому стратегічному обʼєкті є важкою, але шанованою. А сьогодні, коли долаємо повномасштабну збройну агресію російської федерації, залізничники на своїх робочих місцях ризикують та жертвують життям задля перемоги України.

Підготував Владислав Безпалько, науковий співробітник Національного музею історії України

 

Допомогти захисникам України

 

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь