Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

29 років від дня заснування ЄС

1 листопада 1993 року набув чинності Маастрихтський договір, який задокументував основи співіснування європейського співтовариства на сучасному етапі. Європейські держави об’єдналися з урахуванням спільних людських і демократичних цінностей для досягнення стабільності, миру та процвітання. Сьогодні до ЄС входять 28 країн-учасниць.

Ідея об’єднаної Європи набула актуальності після завершення Другої світової війни, коли більшість країн були зруйновані та зазнали значних економічних збитків. В цей час з’являються багато прихильників створення об’єднаного міждержавного утворення. Одним з них був Вінстон Черчилль, який у одній зі своїх промов закликав до створення «Сполучених штатів Європи», аналогічних північноамериканським. 

Як об’єднана організація Європейський Союз утворився в результаті послідовного розвитку інтеграції країн Західної Європи. Це відбувалося в кілька етапів. Так, 9 травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман запропонував створити спільний ринок вугільної і сталеливарної продукції Франції, ФРН та інших західноєвропейських країн (пропозиція увійшла в історію під назвою «Декларація Шумана»). Однією з головних цілей плану стало примирення Франції та Німеччини та недопущення між ними війни у майбутньому. Найважливішим засобом досягнення цієї мети мав стати механізм управління та контролю за виробництвом і торгівлею стратегічною для військових потреб продукцією – вугіллям та сталлю.

Сьогодні Україна є кандидатом на вступ до Європейського Союзу. Цей статус наша країна отримала 23 червня 2022 року, коли на саміті в Брюсселі лідери ЄС затвердили відповідне рішення.

Відносини між Україною та Європейським Союзом беруть початок у грудні 1991 року. Тоді, після проведення всеукраїнського референдуму, міністр закордонних справ Нідерландів, як представник головуючої на той час країни ЄС, офіційно визнав незалежність України. Протягом наступного десятиліття на урядовому рівні розробили та затвердили різноманітні програми та стратегії, які передбачали довгострокову мету – входження України до Євросоюзу. Черговим кроком, який мав наблизити країну до мети, було підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Відмова у листопаді 2013 року на той час діючої влади підписувати двосторонню угоду стала приводом до початку акцій протесту. Перший їх етап увійшов в історію під назвою «Євромайдан». Протести охопили всю країну та проходили під гаслами захисту європейських цінностей та європейського вибору України.

В Національному музеї історії України зберігається плакат із гаслом «Україна за ЄС», який використовували на мітингу у Києві 30 листопада 2013 року.

  

Підготував Антон Богдалов, завідувач відділу історії незалежної України Національного музею історії України

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь