Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

Міжнародний день шахів

Сучасні шахи це змагальна гра, яка проводиться двома гравцями на  спеціально розміченій 64-клітинковій площини двома комплектами по 16 фігур (чорні і білі). Фігури початково розставляються у два ряди — один це старші фігури, другий – пішаки. Сенс цієї стратегічної гри у тому, щоб пересувати по черзі фігурами за встановленими правилами і домогтися блокування короля противника, така позиція у шахах називається матом.

Назва гри має персидську першооснову — sah, тобто шах, правитель, король. Вважається, що сучасна шахова гра зародилася на території Індостану у перших століттях нашої ери. На початках фігури представляли чотири роди тогочасних військ – піхота, кіннота, слони і колісниці.

Згодом шахи “рухалася” на захід, так, що Західної Европи досягли у 9 столітті. На наших теренах шахи відомі з часів Руської держави, археологи знаходили фігурки при розкопках у Києві, Вишгороді, Турові, біля Чернігова та ін. У нашому музеї зберігаються кістяні шахові фігури з розкопок на Старокиївській та Замковій горах, вони датуються приблизно з 12–14 століттями. Варто пригадати, що останній гетьман Кирило Розумовський добре грав у шахи і дуже прихильно ставився до шахістів. Випускник Києво-Могилянської академії архієпископ Феодосій Яновський (репресований Катериною ІІ) також був відомий як вправний шахіст.

Серед аматорів-шахістів 19 століття зустрічаємо письменника Михайла Старицького,  який часто відвідував «Варшавське кафе» на Лютеранській, де збиралися київські аматори. 1903 року відомий шаховий меценат князь А. Дадіані випустив у Києві (французькою мовою) книгу «Закінчення шахових партій менгрельського принца Дадіані» до якої увійшли також записи окремих партій Дадіані-Старицький.

Сучасні гральні дошки, назви фігур і терміни гри не одразу стали такими до яких ми звикли.

В українській  традиції, що формувалася під різноманітними впливами головні фігури це король і королева (до того дамка, раніше баба), а ферзь це запозичення з турецької мови тобто — полководець. Обабіч короля і королеви – бігуни або пажі, або й офіцери, в Англії ця фігура називається єпископ, (єпископською митрою її і нині позначають на схемах). Французи  та італійці, запозичивши назви зі Сходу, називали їх слонами. Наступна пара — коні, що перед тим називалися також лицарями (на коні). Крайні то — вежі, французи запровадили  свою назву, то тура. Ряд перед головними фігурами займають 8 однакових пішаків, раніше то хлопці.

Гра за століття набула широкого  поширення, особливо у заможниих верствах суспільства. Поступово з приватної розваги шахи стали високоінтелектуальною професійною діяльністю, проте зберігали і масовість. Якийсь час шахи відносили до азартних ігор і забороняли, в окремих мусульманських країнах заборона залишається чинною. Лише наприкінці ХХ століття шахи визнали видом спорту, але до Олімпійських ігор не внесли.

Першу світову першість провели 1886 року і першим офіційним чемпіоном світу з шахів став американець австрійсько-єврейського походження Вільгельм Стейніц. Найдовше — 27 років, чемпіоном був Емануель Ласкер (1894–1921) він 7 разів завойовував цей титул.

Серед українців чемпіоном світу став у 2002 році 19-літній Руслан Пономарьов, який виграв у іншого українського гросмейстера Василя Іванчука, що став віце-чемпіоном. Серед жінок чемпіонками світу були Людмила Руденко (1950), Марія Музичук (2015), а її сестра Ганна Музичук стала віце-чемпіонкою (2017). В Україні нараховується 78 гросмейстерів і вона входить до трійки країн з найбільшим числом гросмейстерів і тримає перше місце в Європі.

Останні десятиліття набули поширення комп'ютерні шахові програми.

2011 року Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про проголошення Дня шахів в Україні» що його відзначають 20 липня, цей день ще з 1966 року є Міжнародним днем шахів.

 

Підготував Олександр Кучерук, завідувач Науково-дослідного відділу історії України ХIV– початку ХХ ст.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь