Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

День святих апостолів Петра та Павла

12 липня православні та греко-католики відзначають за григоріанським календарем День святих апостолів Петра та Павла. В народі його також іменують святом Петра, Петропавловим днем, Петровим святом, Петровим днем.

Новий Заповіт оповідає, що апостол Петро народився в Галілеї, де займався рибальством. У вирішальну хвилину відрікся від свого учителя Ісуса Христа, але отримав прощення після його Воскресіння. Проповідував від Вавилона до Рима. У столиці імперії у 65 році він помер мученицькою смертю. Апостол Павло не був учнем Ісуса. За Новим Заповітом, він проповідував християнство в Азії, Іспанії, Британії, Італії. Страчений (обезголовлений) у Римі. День пам’яті Петра і Павла пов’язують із перенесенням мощів святих у Римі 12 липня (29 червня за старим стилем) 258 року.

У народі з Петровим днем пов’язано чимало звичаїв та вірувань. Так, після (зрідка – до) Петра в Україні розпочиналися жнива та сінокоси. Траплялося, що початок жнив спеціально приурочували до свята або до дня напередодні чи після. Деякі повір’я живі досі. Наприклад, у колишньому Попаснянському районі Луганської області вважали, що зібраний до Петра й Павла часник зберігається краще. Одним із важливих елементів святкування було особливе пошановування пастухів: уранці їх обдаровували найкращою їжею, давали випивку, а часом ще й нову одежину. Дарунок іноді мав спеціальну назву – зозуля або мандрига.

До свята готували спеціальні страви: варили першу молоду картоплю, борщ із молодої городини, вареники із сиром, пекли млинці, сирники чи мандрики (мандриги). Останні є особливістю цього свята. Їх роблять із борошна, додаючи трохи масла та солі, яйця. Замішують тісто і печуть невеличкі пампушки чи коржики. У мандрики можна додавати варення, вишні, сливи, полуниці, малину, аґрус і навіть капусту.

Важливе місце в петрівській обрядовості посідають народні уявлення про те, чому зозуля перестає кувати після свята Петра: її пташки б’ють за те, що не висиджувала сама своїх дітей (Рівненська область); зозуля вишнею вдавилася (Луганська область) або мандрикою (у більшій частині України).

Метеорологічні прикмети вказували: якщо зозуля припиняла кувати ще до свята Петра, це віщувало холодну та суху осінь і ранню та холодну зиму. Якщо ж її кування було чути ще якийсь час після 12 липня – очікували теплої та дощової осені й пізньої та теплої зими.

У цей день заведено молитися перед іконою святих. У колекції Національного музею історії України зберігається образ «Святі апостоли Петро та Павло», що датується другою половиною 19 століття. На дошці на золотавому тлі зображені у повний зріст напівобернені один до одного апостоли. Петро (зліва) у лівиці тримає ключі від раю. Угорі в центрі над хмарами на золотавому тлі в напівсфері розміщено поясне зображення Христа, який правицею благословляє.

  

Підготував Сергій Сіренко, провідний науковий співробітник  Національного музею історії України

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь