Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

День святого Миколая

Дев’ятнадцятого грудня – день святого Миколая, який із давніх-давен в Україні глибоко шанується. У цьому святі переплелися дохристиянський релігійно-міфічний світогляд із християнською релігійною традицією.

Святий Миколай був реальною особою, єпископом, прославився як чудотворець і угодник Божий. По всій Україні склався справжній культ святого, який вважається опікуном усіх дітей, оборонцем сиріт і вдів, заступником знедолених і покровителем шлюбних пар. Саме тому однією із найбільш поширених на теренах України ікон – стали образи святого Миколая. Ілюстрацією цього є фондове зібрання Національного музею історії України, в якому ікона представлена досить широко.

У народних легендах та переказах святий Миколай боронить людей від стихійного лиха, особливо на воді. Всі одеські рибалки у своїх куренях мали образ святого. А коли виходили в море на промисел, брали його із собою. Етнограф Петро Іванов у ХІХ ст. зафіксував, що 19 грудня у більшій частині сучасного Куп’янського району Харківської області варили кутю й узвар, щоб наступного року був урожай на плоди й на ячмінь. У околицях Києва наприкін. ХІХ – на поч. ХХ ст. парубки влаштовували обходи на честь Миколи і співали пісню: «Ішов Микола лужком, бережком, святий Миколай, лужком, бережком...». Також етнографи занотували традицію варити пиво на «Миколи». Цей звичай дуже старий (деякі дослідники вважають його давньоруським). В одній колядці пивоваріння подається як один з тих звичаїв, на яких «держиться світ», а лихо, яке є тепер серед людей, постало тому, що «Святим Миколам пива не варять...».

Проте святий Миколай вважається насамперед захисником дітей. Він приходить до них у ніч із 18 на 19 грудня. Напередодні свята діти пишуть йому листи зі своїми побажаннями та просять передусім здоров’я собі та батькам, згадують усі свої добрі і погані вчинки, з’ясовують які переважають. Бо чемні діти обов’язково знайдуть на ранок під подушкою подарунок, а неслухняні – прутик (різочку).

   

  

Підготував Сергій Сіренко, провідний науковий співробітник Національного музею історії України

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь