Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

День українського козацтва

Зображення козака із самопалом при шаблі із прапора Сенчанської сотні Лубенського полку (середина XVIII ст.). Із зібрання Національного музею історії України.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці (14 жовтня) є одним із головних традиційних свят українського народу. Із середини ХХ ст. із цим днем почали асоціювати утворення УПА, а від 2014 року 14 жовтня почали відзначати День захисників і захисниць України. Проте вагомим залишилося і первинне значення згаданого свята як Дня українського козацтва, в середовищі якого особливо шанували Покрову Богородиці.

Українське козацтво сягає корінням другої половини XV ст. Вже в XVI ст. українські козаки почали відігравати вагому роль у житті Східної Європи, зокрема, стримуючи агресивні дії Османської імперії та її васалів. Вершиною ж діяльності козацької верстви стала її визначальна участь в Українській революції середини XVII ст., що почалася з успішного повстання козаків та інших станів українського суспільства проти магнато-шляхетського свавілля та влади Речі Посполитої. Українських козаків у той час очолював талановитий полководець та державний діяч Богдан-Зиновій Хмельницький (1648–1657), якому вдалось організувати сильну козацьку армію та розгромити війська Речі Посполитої в кількох битвах. Протягом 1648–1649 років козацька старшина створювала основні інституції ранньомодерної української держави – Війська Запорозького, що охоплювало землі Наддніпрянщини, Запорожжя та південної Білорусі. Це був єдиний випадок у історії Східної Європи, коли козацтво створило справжню державу. Богдану Хмельницькому вдалося залучити до боротьби з Річчю Посполитою сусідні держави й досягти фактичного суверенітету козацької республіки.

02786968795.jpg

Зразки зброї, яку використовували на території України в XVIIXVIII ст. Із зібрання Національного музею історії України.

Проте після смерті гетьмана козацька Україна в 1660–1680-роках пережила період Руїни − громадянської війни, в яку втручалися сусідні держави. Під час тридцятилітнього протистояння Військо Запорозьке втратило близько 2/3 населення, територіальну цілісність і політичний суверенітет. Так, наприкінці Руїни майже повністю знелюднене Правобережжя поділили між Річчю Посполитою та Османською імперією, а Лівобережжя із Запорожжям як автономією опинилися у складі Московського царства.

Цю ситуацію спробував виправити гетьман Іван Мазепа (1687–1709) – визначний український політичний діяч і меценат. За роки його правління відбувся розквіт української барокової культури. Гетьман прагнув об’єднати всі українські землі в одну державу та зробити її незалежною. Під час подій Північної війни Іван Мазепа спробував унезалежнити козацьку Україну від Московського царства, проте разом зі шведським королем зазнав поразки у битві під Полтавою (1709). Після цього започаткований ще в середині XVII ст. процес обмеження «прав і вольностей» української автономії суттєво поглибився.

03068768760.png

Портрет гетьмана Івана Мазепи. Копія. ХІХ ст. Із зібрання Національного музею історії України.

Останнім гетьманом козацької України в 1750–1764 роках був Кирило Розумовський, який походив зі звичайної козацької родини. Ще до гетьманства він одержав ґрунтовну європейську освіту та здобув досвід адміністративних посад. Ставши ж гетьманом України, Кирило Розумовський провів низку реформ, наближаючи козацьку країну до вимог ранньомодерної Європи. Проте українська козацька республіка не могла довго існувати в межах абсолютистської монархії Російської імперії. Імператриця Катерина ІІ, проводячи уніфікаційну політику, ліквідувала в 1764 році гетьманську форму правління, а до кінця століття – залишки козацьких автономій. Проте пам’ять про козацьку Гетьманщину й Запорозьку Січ сприяла відродженню української державності у ХХ ст., а традиції козацтва надихають сучасне покоління українських воїнів.

   

  

Підготував Анатолій Бараннік, старший науковий співробітник

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь