Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

День пам’яті Героїв Небесної сотні

20 лютого в Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної сотні. Саме цього дня загинуло найбільше людей під час Революції Гідності.

20 лютого 2014 року тривало криваве протистояння між силовиками та протестувальниками в середмісті Києва. Навколо Майдану силовики разом із тітушками намагалися заблокувати вулиці та не допустити до євромайданівців підкріплення. Зранку відбулася спроба відтіснити «Беркут» з вулиці Інститутської. Вдалося звільнити будівлю Жовтневого палацу та частину прилеглої території. На бруківку та коктейлі Молотова співробітники правоохоронних органів відповідали пострілами із вогнепальної зброї. Пообіді кількість загиблих серед активістів Майдану досягла кількох десятків осіб. Більшість загинули на вулиці Інститутській саме від кульових поранень. Цього дня було видано сотні стволів вогнепальної зброї як силовикам, так і тітушкам, які розмістилися на підступах до Майдану.

Велика кількість жертв змусила деяких політиків оголосити про свою підтримку протестувальників. Про перехід на бік Майдану оголосили силовики кількох західних областей. О 22:17 Верховна Рада прийняла Постанову «Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України». Цим документом було визнано незаконність дій силових структур під час протестів. Підрозділи силовиків мали повернутися до місць постійної дислокації. Цього ж дня президент Віктор Янукович погодився на дострокові вибори після перемовин з європейськими міністрами та лідерами опозиції.

За право жити гідно у незалежній, демократичній країні українці заплатили надто дорого. На Алеї Героїв Небесної сотні у Києві цього дня вшановують пам’ять загиблих під час Революції Гідності.

Наймолодшим із Героїв Небесної сотні був 17-річний студент Тернопільського торговельно-економічного коледжу Назарій Войтович. Назарій приїхав до Києва вранці 20 лютого 2014 року. Ще 19 лютого 2014 року він був на парах і ввечері мав допомогти завантажити речі на Майдан до автобуса. В останній момент вирішив їхати з друзями до Києва. На київський вокзал приїхав близько 7:30, а вже за дві години, коли на його номер зателефонувала мама, трубку взяла волонтерка, і повідомила про загибель сина. В експозиції музею представлений прапор, яким було накрито тіло загиблого Назарія Войтовича.

    

    

Підготував старший науковий співробітник Національного музею історії України Олександр Лук’янов

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь