Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

Роковини перших жертв серед активістів Євромайдану

22 січня 2014 року під час подій Революції гідності у протистоянні з силовиками в м. Києві на вулиці Михайла Грушевського були вбиті активісти Сергій Нігоян та Михайло Жизневський, а також поранений Роман Сеник, який помер у лікарні 25 січня. Днем раніше, 21 січня, пораненого протестувальника Юрія Вербицького викрали з лікарні невідомі, тіло чоловіка зі слідами катувань знайшли наступного дня під Києвом.

Приводом до посилення протестів у середні січня 2014 року стало прийняття Верховною Радою України низки законів, які значно обмежували права та свободи громадян. «Диктаторські закони» 16 січня парламент приймав із порушенням регламенту та без загальних обговорень. Під час голосування депутати не користувалися системою «Рада», підтримуючи законопроекти підняттям руки догори.

Висловлюючи протест проти антидемократичних законів, за кілька днів, 19 січня, активісти Майдану вирушили до будівлі парламенту, проте на вулиці Грушевського, біля центрального входу до стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського, їм шлях перекрили представники силових структур. Із цього дня протистояння набуло силового характеру, у відповідь на гумові кулі та водомети з боку силовиків активісти застосовували бруківку та коктейлі Молотова. Щоб захиститися від пострілів, на лінії зіткнення учасники протесту підпалили гумові покришки, створивши чорну димову завісу. 21 січня одна з гумових куль травмувала око Юрієві Вербицькому, тож він звернувся до однієї з київських лікарень, звідки його й було викрадено і згодом закатовано на смерть.

На ранок 22 січня представники спецпідрозділу «Беркут» готувалися перейти у наступ, намагаючись розібрати збудовані барикади. Близько 6.00 на вулиці Михайла Грушевського від поранення свинцевою картеччю загинув Сергій Нігоян. За три години мисливська куля, яка влучила у серце, забрала життя Михайла Жизневського, білоруського активіста Майдану. Також цього дня біля стадіону «Динамо» бронебійна куля пронизала легеню і поранила у плече Романа Сеника, від цього поранення він помер у лікарні 25 січня.

В Національному музеї історії України зберігається національний прапор Білорусі, який використовувався Михайлом Жизневським під час подій Революції Гідності.

  

  

Підготував Антон Богдалов, завідувач відділу історії Незалежної України Національного музею історії України

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь