Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

День фармацевтичного працівника України

Терези та посуд аптечні. Кін. ХІХ-поч. ХХ ст.

Щорічно у третю суботу вересня в Україні відзначають День фармацевтичного працівника. Цьогоріч свято припало на 19 вересня.

Згідно з Указом Президента України «Про День фармацевтичного працівника» від 7 вересня 1999 року, свято встановили на підтримку ініціативи Міністерства охорони здоров’я України, з огляду на значний внесок працівників фармацевтичної галузі в охорону здоров’я населення.

Фармація є однією із найважливіших складових системи охорони здоров’я. Фармацевт – спеціаліст, який володіє змістовними знаннями з аптечної роботи, технологій із виготовлення ліків, відпуску лікарських препаратів і перевірки лікарських рецептів.

Перші аптеки з’явилися на території України в часи існування античних держав. У давньогрецькому місті Ольвії Понтійській була аптека. В експозиції НМІУ представлені скляні бальзамарії та гутус із полісів Північного Причорномор’я, які датуються І–ІІІ ст.

2.jpg

Саме до фармацевта звертаються люди, заходячи до аптеки, саме фармацевти завжди знаходять той медичний препарат, який конче необхідний клієнту. Зазвичай фармацевти працюють у аптеках. Але ще одним напрямком роботи цих фахівців є наука – робота в дослідних лабораторіях і на підприємствах із виробництва медичних препаратів.

Фармацевтична галузь нині є потужним науковим осередком, має розвинену мережу аптечних закладів та конкурентноспроможне виробництво.

Спочатку ліки виготовляли в аптеках. Проте методи їх приготування були недешевими, а відпуск ліків обмежувався певними дозами для невеликого кола хворих. На початку ХІХ ст. вперше запровадили масову стандартизацію виробництва лікарських засобів на фармацевтичних підприємствах.

У колекції НМІУ зберігаються терези та аптечний посуд кінця ХІХ – початку ХХ ст.

На території України в 1925 році заснували Київський фармацевтичний завод ім. М. В. Ломоносова (нині ПАТ «Фармак»), у 1938 році – Дарницький хіміко-фармацевтичний завод (нині «Дарниця»), в 1947 році – Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод. Ці підприємства виробляють і реалізують лікарські препарати, спеціалізуються на розробці та виробництві сучасних безпечних і ефективних лікарських засобів у формі таблеток, розчинів для інʼєкцій і капсул.

Віднедавна професія фармацевта увійшла до списку затребуваних професій на ринку України.

Станом на січень 2020 року в Україні налічувалося близько 16 тисяч аптек і 3900 аптечних пунктів. Населення нашої країни забезпечене широким асортиментом лікарських препаратів українського та іноземного виробництва. Українські ліки експортуються до 25 країн світу. Асортимент препаратів, які випускають в Україні, постійно поповнюється новими позиціями.

Нині у фармацевтичній галузі України працюють понад 350 тисяч фармацевтів.

  

Підготувала Ольга Голдованська, старша наукова співробітниця НМІУ

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь