Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

29 серпня – День пам’яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави

На початку збройної агресії РФ проти України на захист територіальної цілісності країни стали добровольчі загони. Протягом кількох років планомірно знищувалися українські Збройні сили, і на початок 2014 року лише кілька тисяч бійців могли протистояти агресору. Добровольчий рух і створення батальйонів територіальної оборони змінили ситуацію, і влітку 2014 року розпочалося звільнення території Донецької та Луганської області. На початок серпня українські сили повернули під контроль більшість окупованих територій і швидко просувалися, витісняючи бойовиків до російсько-українського кордону.

6 серпня сили АТО розпочали звільнення від терористів міста Іловайська, в якому перебувало кілька сотень бойовиків. На жаль, перші спроби завершилися невдачею і українські підрозділи зазнали втрат. 18 серпня після тривалих міських боїв сили АТО та терористи поділили між собою Іловайськ майже навпіл. Водночас з боями за це місто відбувалися запеклі бої за Савур-Могилу та Красний Луч. Розвідка тоді повідомляла про зосередження поблизу кордону кількох батальйонно-тактичних груп російської армії з десятками одиниць бронетехніки та артилерійських систем. Протягом літніх боїв із території РФ вівся масований артилерійський обстріл українських позицій, на який наші військові не могли відповідати.

24–25 серпня розпочався широкий наступ російських військ на українські землі. Колони військової техніки без розпізнавальних знаків рухалися в напрямку Осикового та Комсомольського. Співвідношення бронетехніки та артилерії різко змінилося не на користь українських сил. Російські війська заблокували низку настелених пунктів: Кутейникове, Старобешеве, Амвросіївку. Підрозділи сил АТО в районі Іловайська опинилися в оточенні.

В результаті перемовин між керівництвом АТО та заступником начальника Генштабу ЗС РФ Богдановським було досягнено домовленості про т. зв. «зелений коридор» для виходу українських сил.

29 серпня розпочався організований вихід українських військових двома колонами. Їхня зброя під час виходу була зачохлена, як і було попередньо домовлено. Російські ж сили завчасно зайняли вигідні позиції для ведення вогню і в мить проходження колон поруч із ними розпочали обстріл української колони з усіх наявних видів озброєння.

Офіційні дані втрат українських сил: 366 загиблих, 158 зникли безвісти, 429 поранених, 300 полонених.

Події в районі Іловайська мали всі ознаки воєнних злочинів і продемонстрували, що з російським агресором жодні домовленості не працюють. Попри вкрай складне становище, українські силовики змогли дати гідну відповідь і окупанти в цих боях зазнали значних втрат.

До Дня пам’яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави, в Національному музеї історії України експонується зброя і речі полеглих українських воїнів, знайдені у вересні 2014 року пошуковою групою під керівництвом Павла Нетьосова в межах місії «Евакуація-200». У період боїв за Іловайськ на полях поспіли соняхи, тому саме ця квітка стала символом скорботи за загиблими на Донбасі українськими воїнами. Вітрина з цими пронизливими експонатами міститься в апсиді першого поверху музею.

Підготував Олександр Лук’янов, старший науковий співробітник НМІУ

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь