Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

245 років тому була знищена Запорозька Січ

15 червня 1775 року генерал Петро Текелій повертався з бойових дій переможної російсько-турецької війни 1768–1774 рр. зі значними воєнними силами (10 піхотних, 8 кавалерійських полків і з численними ескадронами донського козацтва), і несподівано оточив Січ. Запорожцям він оголосив волю імператриці Катерини ІІ її ліквідувати. Зважаючи на явну перевагу противника (більшість запорожців після війни роз’їхалися по паланках і зимівниках), обложені здалися без бою. Січові укріплення і споруди були зруйновані, а військова скарбниця з регаліями і коштовностями, а також архів вивезено до Петербурга. Туди ж під конвоєм доправили і керівників останньої – Підпільненської Січі, яким вчинено суд і оголошено покарання. Військового суддю та писаря заслано у Сибір, а кошового отамана, 85 річного(!) Петра Калнишевського (1691–1803) – до Соловецького монастиря, де він провів решту, 27 років свого життя. В епітафії на його похованні записано про відбуття ним «смирення». Незадовго до свого арешту в 1775 році отаман отримав найвищу державну нагороду від імператриці (орден Андрія Первозванного) за мужність у війні з турками.

 

Затилюк_4.jpg

Зображення козака (рангу сотника) XVIII ст. на одній з робіт Воскресенського. Перша половина ХІХ ст. З колекції НМІУ

Руйнацію Січі підданим імперії пояснили лише через два місяці маніфестом від 14 серпня 1775 року. Своє рішення імператриця назвала виконанням боргу перед імперією, адже запорожці є «розбійницьким збіговиськом всякої мови і віри, яке живе з грабунків і займається гультяйством». Така характеристика явно не співвідноситься з висунутим їм звинуваченням: мовляв, запорожці зайняли чимало земель в степу, завели там свої господарства і задумали створити незалежну область на шкоду імперії. Імперську владу дратував сам факт існування Війська Запорозького Низового, терени якого фактично стали місцем вільного підприємництва (хоча б із огляду на традиційну запорозьку торгівлю кримською сіллю та доходами від господарських промислів). Фактично їх незалежні жителі дратували ще Петра І, котрий назвав Запорожжя «коренем усякого зла». Наступники царя, включно з Катериною ІІ, терпіли «острівець вольностей», допоки запорожці були потрібні для воєн з кримським ханом та його сюзереном – турецьким султаном.

 

Затилюк2.jpg

Друкований примірник маніфесту Катерини ІІ про ліквідацію Запорозької Січі 1775 р. З колекції НМІУ

Поза тим, руйнування Січі стало одним із чергових етапів політики остаточної інкорпорації України до імперії. В інтересах «добре впорядкованої» держави Катерина ІІ уже в перші роки свого тривалого правління (1762–1796) відправила у відставку гетьмана Кирила Розумовського (1764). А після ліквідації Січі було скасовано всі козацькі чини і полково-сотенний устрій. Вихідці з вищих козацьких верств починають клопотати про здобуття грамот на дворянство, а решта – йдуть на службу в пікінерські полки або стають селянами.

 

затилюк_3.jpg

Кирило Розумовський – останній гетьман Війська Запорозького (1750–1764). Портрет ХІХ ст. З колекції НМІУ           

Знищення Січі сучасники справедливо сприйняли актом занапащення «козацької нації». Та невдовзі їхні нащадки почнуть культивувати мову, звичаї та самобутність України, тим самим живлячи формування української ідентичності. Ототожнення себе з нащадками козаків стимулювало національно-визвольні змагання і свідомість багатьох поколінь українців.

 

Затилюк1.jpg

Зворотний форзац другого видання Кобзаря 1844 р. із зображенням козацької могили

  

 

 Підготував Ярослав Затилюк – старший науковий співробітник відділу пізньосередньовічної, ранньомодерної та нової історії України

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь