Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Previous Next

День вишиванки в Україні

Сорочка жіноча. Кін. ХІХ – поч. ХХ ст. Станіславська обл., Косівський р-н, с. Вербівці.

Українська вишита сорочка та народний одяг загалом є яскравим та самобутнім явищем культури, яке розвивалося та удосконалювалося упродовж багатьох століть. Історія народної вишивки в Україні сягає своїм корінням у глибину віків.

Сорочка як давній та основний елемент натільного одягу людини задовольняла матеріальні і духовні потреби, виконувала необхідні побутові, соціальні, обрядові функції. Упродовж багатьох століть вишиванка була частиною повсякденного і святкового гардероба українців, її носили чоловіки, жінки і діти, кріпаки і пани, міщани і селяни. За вишиванкою визначали статус та походження власника. Водночас вишита сорочка сприймалася як оберіг – символ здоровʼя та краси.

1.jpg

Сорочка жіноча. ХІХ ст. Полтавщина.

На унікальність та художню цінність народної вишивки особливу увагу почали звертати в 80–90-ті рр. ХІХ ст. Приватні колекції та музейні зібрання стали поповнюватися творами українського народного мистецтва. Українськими старожитностями на поч. ХХ ст. збагатилася й колекція Київського художньо-промислового і наукового музею. Основу зібрання склали твори українського мистецтва з Першої південно-російської кустарної виставки 1906 р., а також інших виставок 1909 та 1911 р. До того ж, значно поповнювали зібрання і надходження з численних експедицій Україною, очолених М. Біляшівським, Д. Щербаківським, М. Валукінським у 1910 – 1916 рр. Багато матеріалів передали відомі приватні колекціонери та меценати, зокрема родини Богдана та Варвари Ханенків, О. Терещенка, В. Бутовича, В. Тарновського, І. Їжакевича.

2.jpg

Сорочка жіноча. Друга пол. ХІХ ст. Полтавщина, Переяславський р-н.

Національний музей історії України зберігає значну частину згаданої колекції – рушники, жіночі та чоловічі сорочки та інші складові традиційного вбрання всіх регіонів України. Ця колекція становить найбільшу частку зібрання художніх тканин ХVІІІ–ХХ ст. Зібрання натільного українського одягу представлена різноманітними зразками вишитих сорочок і репрезентує всі локальні особливості оздоблення на теренах України.

Нині можна з упевненістю казати про відродження української вишиванки та її традицій у сучасній інтерпретації. Українська вишиванка є цілковито унікальним, автентичним продуктом, який характеризує не лише темперамент нації, а і є її візитівкою.

   

Підготувала Ольга Іванова, завідувачка відділу екскурсійного обслуговування НМІУ

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь