Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Ц Цього дня

Цього дня Україна відзначає День Героїв Небесної Сотні

Цього дня Україна відзначає День Героїв Небесної Сотні. Цей день офіційно започатковано у 2015 році на вшанування пам'яті загиблих учасників Революції Гідності. Під час Євромайдану в серці столиці, на Майдані, загинуло понад 100 осіб і кілька десятків зникли безвісти, багато учасників протесту дістали поранення. Найбільше протестувальників було вбито саме 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, у Києві, коли протестувальників з фанерними щитами і пластиковими касками нещадно розстрілювали з вогнепальної зброї підконтрольні владі силовики.

Фінальний етап протистояння почався зранку 18 лютого, коли нічого не віщувало біди. Протестувальники з Майдану вирушили мирною ходою до Верховної Ради України з вимогою обмежити повноваження президента і врегулювати ситуацію у країні. Тоді працівники міліції за вказівкою керівництва спільно з тітушками, порушуючи чинне законодавство, застосували надмірне насильство і використали вогнепальні набої та зброю проти мирних учасників протесту. Як наслідок, цього дня на вулицях Інститутській, Грушевського, у Маріїнському парку та Кріпосному провулку загинули 23 особи, а сотні отримали тілесні ушкодження.

Попереду були жахливі для протестувальників дні: штурм Майдану, захоплення Українського дому, поява БТРів на вулицях Києва, підпал Федерації профспілок України. Майдан Незалежності з боку Інститутської був повністю охоплений вогнем. На певний час між силовиками і протестувальниками утворилася так звана вогняна барикада, яка на певний час захистила Майдан від подальшої зачистки.

19 лютого СБУ оголосила про початок в Україні масштабної антитерористичної операції. У Києві активісти Євромайдану захопили будівлі Головпоштамту, Консерваторії та Держкомтелерадіо, а самооборона повернулася у раніше звільнену будівлю КМДА та облаштувала там пункт обігріву та медичної допомоги. Водночас силовики побудували бетонне укріплення навколо Верховної Ради, а також барикади на вулиці Грушевського.

Остаточно протистояння завершилося 22 лютого, після втечі з до Росії колишнього президента Януковича. Таким чином Революція Гідності, увінчалася перемогою, на вівтар якої поклали свої життя понад сто Героїв. Відповідальність за жертви на Майдані так чи інакше лежить на Росії, політика якої спрямована на підпорядкування (й у перспективі – приєднання України) особливо посилилася після приходу до влади Владіміра Путіна. За однією з версій, навіть серед силовиків, які розстрілювали майданівців, були російські фахівці. Російський слід російська влада особливо й не приховує. Навіть на російській медалі "За возвращєніє Крима" дата 20 лютого 2014 року вказана, як дата початку російської окупації Криму.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь