Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

3 липня відбувся семінар «Яка роль музею сьогодні. Чи варто запроваджувати зміни? (на прикладі НМІУ)» для музейників Хмельниччини

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

ФОТОЗВІТ

У вівторок, 3 липня 2018 року, в Національному музеї історії України відбувся семінар «Яка роль музею сьогодні. Чи варто запроваджувати зміни? (на прикладі НМІУ)». Семінар відвідали 27 працівників із шістьох музеїв Хмельниччини — Хмельницького обласного краєзнавчого музею, Хмельницького обласного художнього музею, Хмельницького обласного літературного музею, Державного історико-культурного заповідника «Межибіж», Державного історико-культурного заповідника «Самчики» та історико-культурного центру-музею «Старий Костянтинів». Основну доповідь заходу виголосила Тетяна Сосновська, генеральний директор НМІУ.

Три роки тому керівництво Національного музею історії України взяло курс на оновлення. Успішні інновації, які збільшили відвідуваність та продуктивність праці колективу, викликали суспільний резонанс. Запозичувати цей досвід до НМІУ приїхали музейники Хмельниччини.

Привітність та фаховість працівників, сучасні індивідуальні та кураторські екскурсії, креативні наукові кадри, відкриті фонди, новітні маркетингові інструменти — без цих складових, на думку Тетяни Сосновської, музей може перетворитися на сховище старожитностей. За словами доповідачки, сучасний музейний заклад має бути таким, у який не соромно запросити своїх рідних і друзів.

Гості дізналися, яким чином генеральній директорці, яка наважилася на зміни в колективі з давніми традиціями, вдалося переконати консервативних працівників та залучити до праці молодих активних науковців, а головне — об’єднати їх в одній команді, якій щораз більша кількість відвідувачів придбаними квитками демонструє довіру. Також доповідачка поділилася секретами вивчення запитів аудиторії та досвідом реагування на них.

«Не тільки у столиці чи в мегаполісі, а й у невеликому місті варто виховувати культуру відпочинку в музеї, зокрема, зробити його майданчиком для спільного сімейного дозвілля у вихідні та свята. Музей повинен бути комфортним для дітей і молоді, якщо ми хочемо мати відвідувачів у майбутньому. Саме тому ми проводимо окремо екскурсії для дорослих, а окремо – для дітей, обладнали для них куточок, пропонуємо майстер-класи. Адже запити різних вікових груп відрізняються, а в музеї має бути цікаво кожному», – переконана Тетяна Сосновська.

Виставка «Борці за Українську державу», присвячена героям УПА, стала черговим відкриттям для хмельничан. Найбільше їхню увагу привернули унікальні артефакти, дивом вцілілі у фондах НМІУ, виявлені на території Хмельниччини, а саме в околицях Кам’янця-Подільського. «Синьо-жовтий прапор із вишитим тризубом і фотокартки повстанців є неспростовними доказами, що терен діяльності УПА поширювався і на нашу область. Мапи й раритети на цій виставці спонукають нас також проводити науково-пошукову роботу із цієї тематики. Треба представити хмельничанам цю сторінку історії в нашій експозиції», – говорить Тетяна Смолій, заступник директора з наукової роботи Хмельницького обласного краєзнавчого музею.

Подільським музейникам пощастило також погортати фотолітопис «Українська повстанська армія 1943–1952», представлений під час відкриття виставки відповідальним редактором Романом Грицьківим. У цьому унікальному альбомі опубліковано понад 6 тисяч світлин із бійцями УПА. Це найбільша фотоколекція, яку нині може побачити український читач.

Спілкування в межах дискусійної панелі зі співробітниками НМІУ також відкрило нові цікаві напрямки діяльності. Так, гості із Хмельницького художнього музею зацікавилися напрацюваннями з етнопедагогіки, а представники історично-культурного заповідника «Межибіж» налагодили нові контакти з музейними знавцями нумізматики.

На прощання з музеєм гості з Поділля скористалися Музейною поштою – одним із інноваційних проектів НМІУ. Придбавши в музейній крамничці листівку, кожен написав лист комусь зі своїх знайомих із враженнями про перебування тут.

«Почуте й побачене в Національному історичному музеї України переконує, що зміни потрібні, – підсумувала директор Хмельницького обласного краєзнавчого музею Олена Брицька. – Суспільство змінюється, змінюються його запити, а музей і у столиці, і в області, і в райцентрі має на це реагувати. Намагатимемося упровадити нові маркетингові інструменти, щоби краще привабити відвідувачів і зберегти команду фахівців, які б на повну реалізували себе в музейній справі».

Із додатковими запитаннями просимо звертатися за телефонами музею: +38-044-278-48-64, +38-044-278-17-22, або на пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь