Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

В Національному музеї історії України відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу історичних проектів для молоді “Історія моєї громади: Минуле для спільного майбутнього”

Рейтинг користувача: 3 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

15-16 червня 2018 року в Національному музеї історії України відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу історичних проектів для молоді “Історія моєї громади: Минуле для спільного майбутнього”, що проводиться представництвом DVV International в Україні у партнерстві із Всеукраїнською асоціацією викладачів історії “Нова Доба”, європейською мережею EUSTORY, Koerber Stiftung, за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та за організаційної підтримки Міністерства освіти і науки України. Це був насичений дводенний захід, під час якого учасники мали змогу ознайомитися з різними підходами до роботи з історичними джерелами, до формування культури пам’яті та промоції історичних знань у локальних спільнотах.

У перший день тренери “Нової Доби” провели для тьюторів та молоді два паралельні семінари, метою яких було з’ясування “внутрішньої кухні” кожного дослідницького проекту. Крім того, організаторам необхідно було почути зауваження щодо формату, термінів та тематики конкурсу.

У другій половині дня на учасників у Національному музеї історії України чекав воркшоп від Олександра Зінченка, ведучого програми “Розсекречена історія” телеканалу UA1, присвячений проблемі історіописання. На дотепних прикладах лектор намагався пояснити, яка користь від історії; чи можна чомусь навчитися, вивчаючи історію; чи можна, знаючи про минуле, передбачити майбутнє; зрештою, як цікаво розповідати про історію.

Другий день почався з офіційної церемонії. Команди переможців та гості зібралися в Національному музеї історії України, де їх привітали представники Посольства Німеччини в Україні, мережі EUSTORY, Національного музею історії України та Міністерства освіти і науки України. Петро Кендзьор, представник “Нової Доби”, звертаючись до учасників, порівняв історію зі дзеркалом заднього огляду автомобіля – без нього можна їхати, але це вкрай небезпечно.

Кожна із 12 команд переможців представила свою роботу та відповіла на запитання аудиторії. Після презентацій тьютори та члени команд взяли участь у дискусії про локальну історію. Захід модерувала відома дослідниця Оксана Кісь. “Чому мені подобається цей проект? Він допомагає зрозуміти, що історія – це не набір дат, які треба завчити для ЗНО, а щось цікаве, щось своє, щось таке, що ти можеш знайти сам”, – відзначила одна з учениць, що брала участь у дискусії.

Після обговорення координатор проекту Андрій Ферт та директор Представництва DVV International в Україні Олег Смірнов вручили призи та сертифікати переможців.

А далі в неформальній обстановці, запропонованій істориком та журналістом Данилом Яневським, учасники поговорили про те, як творити локальну історичну пам’ять, як поширювати свої напрацювання тощо. “Чесно відповімо собі на запитання: навіщо нам це потрібно? Аби витрясти гроші з німецького фонду? Ні! Відновити пам’ять, творити нову ідентичність – так!”, – жартома провокував учасників лектор.

Після церемонії нагородження 12 команд переможців отримають фінансування від Представництва DVV International в Україні на розвиток локальної культури пам’яті та вдосконалення історичної освіти.

Довідка:

У конкурсі брали участь молодь віком від 14 до 18 років. Вони об'єдналися в команди та дослідили минуле своїх міст та містечок. Конкурс мав на меті привернути увагу до місцевої історії та допомогти молоді краще зрозуміти методи історичного дослідження.

Свої роботи до конкурсу подало 288 команд із різних регіонів України. З них було відібрано 12 найкращих. До журі конкурсу увійшли відомі історики та журналісти: Ярослав Грицак, Оксана Кісь, Данило Яневський та Тетяна Себта.

Особливість конкурсу полягала в тому, що, крім досліджень, учасники мали подати пропозиції щодо того, як їхні дослідження можна використати для розвитку місцевої культури пам’яті.

Переможці конкурсу отримують фінансування на реалізацію власних ідей і популяризацію своїх досліджень. Це, зокрема, створення путівника по рідному мікрорайону чи містечку, створення музею села, інтерактивної виставки, мобільного додатка з міським квестом тощо.

З роботами переможців можна ознайомитися за посиланням.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь