Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

“Визвольні змагання українців у 1918 році та їх вплив на становлення української державності: історичні паралелі” — науково-практична конференція ФОТО

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

14 червня 2014 року за ініціативи Всеукраїнської громадської організації Спілка офіцерів України відбулася науково-практична конференція “Визвольні змагання українців у 1918 році та їх вплив на становлення української державності: історичні паралелі”. Організаторами Конференції виступили Спілка офіцерів України та Національний музей історії України.
До участі у конференції запрошувалися Міністерство оборони і Генеральний штаб України, Національний університет оборони України, керівники обласних організацій та члени Спілки офіцерів України з числа ветеранів війни, викладачі та курсанти Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Військового інституту телекомунікації та інформатизації імені Героїв Крут, члени Товариства воєнних істориків при Всеукраїнському благодійному фонді “Україна — ЮНЕСКО”.

Учасників конференції вітали Голова Спілки офіцерів України генерал-лейтенант Олександр Скіпальський та Генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська.

Виступи учасників конференції переслідували, зокрема, мету відновлення історичної правди про визвольні змагання 1917-1921 років і формування рекомендацій щодо військово-патріотичного виховання у військових колективах.
В ході конференції були обговорені найбільш значущі військово-політичні події 1918 року та їх значення для боротьби за самостійність України. Доктор історичних наук, професор полковник Сергій Литвин детально зупинився на внутрішніх і зовнішньополітичних викликах Україні у 1918 році, особливостях воєнно-політичної обстановки того часу, її трансформаціях і наслідках. Полковник Петро Костюк виступив із розвідкою про передумови та історичну роль Листопадового зриву у Львові у листопаді 1918 року.
Цікаве у ґрунтовне історичне повідомлення про історичний слухачів Першої юнацької школи імені Гетьмана Богдана Хмельницького подвиг в бою під Крутами надала курсант Військового інституту телекомунікації та інформатизації імені Героїв Крут Дар’я Сорока.

Про хід військового будівництва, його здобутки та втрати, формування кордонної охорони, роль і місце Чорноморського флоту в історичних подіях того часу, відносини із іншими військовими формуваннями говорили кандидат історичних наук Сергій Громенко, майор Валерій Пневський, капітан першого рангу Євген Лупаков, кандидат історичних наук Владлен Мараєв.

Вбачається важливою проекція подій 1918 року на проблеми державотворення, будівництва і розвитку Збройних Сил незалежної України у 1991-1993 роках та в період після початку російської агресії у 2014 році в Україні. Полковник Микола Селюк, капітан Володимир Карась, професор Володимир Улянич, полковник Олег Гуменюк, полковник гвардії Олександр Варакута та професор Іван Мозговий всебічно висвітили розбіжності і трагічні співпадіння в розвитку подій на різних етапах історії України.

Одним із завдань конференції було дослідження ролі військової громадськості у державотворенні на різних його етапах – Всеукраїнських військових з’їздах 1917 року, першого з’їзду Спілки офіцерів України, аналіз прийнятих рішень та їх вплив на подальший хід подій в період визвольних змагань 1917-1921 років і в часи становлення Української держави у 90-ті роки 20-го сторіччя. З глибокою історично розвідкою цієї проблеми виступив один з перших членів Спілки офіцерів України полковник Віталій Лазоркін.

Організатори науково-практичної конференції вважають, що її мета в цілому досягнута, переконані, що її учасники придбали нових знань, які успішно можуть запроваджувати у повсякденній роботі щодо відновлення історичної правди подій епохи Української революції 1917-1921 років, використовувати в національно-патріотичному вихованні громадян України.

Всеукраїнська громадська організація “Спілка офіцерів України” висловлює щиру вдячність колективу Національного музею історії України, особисто Генеральному директору пані Тетяні Сосновській та її заступнику – пані Світлані Яценко за надану можливість провести конференцію в приміщеннях Музею, участь у її організації і проведенні.

 

За матеріалами "Портал українських офіцерів"

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь