Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

"Послухаєш про відьом - забудеш про курс долара..." - свіжий репортаж про вечірні екскурсії музеєм

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Зі статті "Послухаєш про відьом - забудеш про курс долара..." на сайті Укрінформ про вечірню екскурсію з каганцями "Містична Україна" у музеї:

 

"...Всередині музей теж вражає масштабом – просторий, світлий, з широкими сходами і височенною стелею. Ближче до призначеної години екскурсії (18:30) світло приглушується і різнокольорові лампадки зі свічками на столику вже чекають на гостей.

Цього разу – це 17 любителів містики, серед яких і закохані парочки, і батьки з дітьми, і просто поодинокі відвідувачі. Коли лампадки вже в руках, гостей приязно зустрічає Ярослав Затилюк, старший науковий співробітник музею, який розпочинає екскурсію.

Білими мармуровими сходами, з вирізьбленими візерунками на огорожі, ми прямуємо на другий поверх. У прольоті ніби зависли у повітрі давні артефакти – господарські знаряддя, зброя і ще всілякі незрозумілі для сучасної людині речі.

Перший експонат особливо завзято розглядають дітлахи - це меч 17-18 століття, яким орудували тогочасні кати. Ярослав розповідає, що саме такими мечами бувало страчували не лише злочинців, а й відьом – служниць диявола. У 1725 році однією з відьом, якій відтяли голову мечем, була жінка на ім’я Марина з Кам’янця–Подільського, яка причарувала місцевого війта. У місті після страти поговорювали, що Марина зачарувала і суддю, який виносив їй вирок. Адже, як зауважив Ярослав, в основному відьом карали через спалювання, що завдавало великих мук, а Марині відрубали голову мечем – такий от «привілей»...

...

… Екскурсія добігла кінця і гості музею розходяться, залишивши догорілі лампадки по кутках. Тим часом підхожу до хлопчаків, які очікують батьків, аби поцікавитися їхніми враженнями від вечірньої пригоди.  

- Привіт, давайте знайомитися!

- Привіт! Я Нікіта.

- А мене Юрою звати.

- Ну як, сподобалася екскурсія?

- Таак, дуже! – в один голос відповідають малі.

- А що найбільше сподобалося?

- Меч! А ще карета – «мерседес-бенц», прямо! І булава…  - говорить Юра.

- А мені … охоронець! - викрикує Нікіта."

Повний текст статті

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь