Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Гендиректор НМІУ розповіла про експонування у Києві "скіфського золота" з тимчасово окупованого Криму

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

У Музеї історичних коштовностей України відбувся прес-захід з нагоди рішення Окружного суду міста Амстердама про повернення експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» в Україну.

Генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська розповіла, де і коли проходитиме виставка скандального «скіфського золота» у Києві.

Також учасники заходу мали змогу оглянути частину колекції, яка входила до складу виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі »і була передана два роки тому з Амстердама в Україні.

— Саме такого рішення ми всі чекали, тримаючи кулаки. І чекали цього рішення не один місяць, а цілих два роки, поки розглядалося це питання. І весь цей час ми міркували про те, як з ним вчинити і де розмістити експонати, які повернуться до нас з Амстердама. Звісно, буде справедливо, якщо співвітчизники і туристи з-за кордону зможуть у Національному музеї історії України побачити ту ж саму виставку, яка була в Амстердамі. Тому є ідея і бажання її повністю представити там. Приблизно через рік, як сказав міністр Юстиції, ці артефакти мають бути в Україні,  сказала Тетяна Сосновська.

У Музеї історичних коштовностей України виставлена ??експозиція з 21 предмета, які були представлені на виставці в Амстердамі. І два роки тому артефакти своєчасно повернулися назад в Україну.

— Коли експозиція з Амстердама повернеться на батьківщину, то ми її розглянемо. Якщо якісь з експонатів потребують реставрації, то у нас є кваліфіковані реставратори і в нашому музеї, і в Національно-дослідному реставраційному центрі, які їх відновлять, сказала Генеральний директор Національного музею історії України.

За її словами, спершу директор музеїв Кремля визнала рішення амстердамського суду і повернення артефактів до тієї держави, з якої вони почали подорожувати за кордон, справедливим.

— І лише потім вона відчула весь тиск і лагідність російської пропаганди,  зазначила Тетяна Сосновська.

Також вона заявила, що виставку в Національному музеї історії України за задумом Міністерства культури мають показати в тому ж форматі, як вона була представлена ??в Амстердамі. Виставка триватиме не один місяць і не один рік для того, щоб велика кількість людей могла побачити «золото скіфів» вже в Україні.

— Щодо компенсації, призначеної амстердамським судом за збереження експонатів «скіфського золота», то час покаже, зменшать компенсацію чи ні. Яка б сторона не отримала перемогу в суді, то вона повинна сплатити всі витрати за збереження цих предметів. Тому, я думаю, це справа честі для України  отримати ці предмети і оплатити всю компенсацію, яка є абсолютно європейською нормою оплати зберігання предметів у гідних умовах,  відповіла Тетяна на запитання кореспондента QHA про компенсацію.

Зараз частина артефактів, доправлених з Амстердама два роки тому, знаходиться в експозиції, а частина зберігається у фондосховищі. Ці експонати увійдуть до майбутньої виставки у Національному музеї історії України.


qha.com.ua

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь