Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

На виставці «Україна, яка бореться» ювеліри осмислюють російсько-українську війну

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

ФОТОЗВІТ

20 жовтня у Скарбниці Національного музею історії України відкрилася виставка ювелірних творів «Україна, яка бореться». В експозиції представили 46 робіт 27 митців-ювелірів (дехто у співавторстві) у традиційних та експериментальних техніках. Представлені вироби зі срібла, емалі, дорогоцінних та напівкоштовних каменів та несподіваних матеріалів на кшталт вугілля.

Феномен українців під час війни – це здатність протидіяти агресору в усіх сферах життя. Учасники проєкту осмислюють свій досвід переживання нинішньої російсько-української війни. У них – і ненависть до ворога (каблучка «Контрольний» Юрія Плєханова), і любов до України (каблучка «Діамант волі» Максима Брезінського), і біль втрат (брошка «Місто, якого більше немає» Ольги Комісарової), і мрія про майбутнє (сережки «Мрія» Юлії Руденок, Катерини Тележинської та Анастасії Теплякової). Ювелір Катерина Титова прагнула створити прикраси, які підтримують власників у важкі часи. Її сережки «Саша і Володя в Гаазі» віддзеркалюють бажання українців щодо справедливого покарання для злочинних режимів у Білорусі та росії. Мисткиня з Донецька Тетяна Калюжна відійшла від роботи з дорогоцінними матеріалами і зайнялася ручним огранюванням кам’яного вугілля. Її переживання відображає брошка «Квітка Донбасу».

Кураторка виставки Ірина Удовиченко зазначає: «На виставці «Україна, яка бореться» музей прагне показати живий відгук митців-ювелірів на війну, їхній біль, любов та надію. Це доволі незвичні твори, адже українські митці ламають стереотип, що ювелірне мистецтво має відображати лише світлі й радісні емоції, а не складні та болісні. В багатьох ювелірних творах відобразилося прагнення пережити трагедію, яка за вісім місяців повномасштабної війни увійшла в кожну українську родину. Станіслав Дрокін, збираючи уламки снарядів у Харкові, створив серію «Незабудька». Одна з брошок цієї серії представлена на виставці. Не забудемо – такий співзвучний напис читається серед слідів гусениць танків у каблучці «Слід в історії» Ельзари та Олександра Авраменків. А твори Володимира Балибердіна створені з гільз. Вони присвячені тим, хто віддає своє життя, захищаючи незалежність. З уламків снарядів та гільз створена і каблучка «Так, як раніше, не буде» харків’янина Антона Соколова».

Виставка відбувається в межах першого міжнародного відеофестивалю SMCK ON REEL («Прикраси у відеороликах»), організованого німецьким журналом про ювелірне мистецтво SMCK Magazine. У фестивалі беруть участь понад 60 художників і дизайнерів, галерей та інших установ із різних країн. Особливими гостями стали вісім українських ювелірів, які спеціально для цього заходу записали відео. Вони розповідають про життя та роботу в зоні бойових дій, про усвідомлення власної ідентичності та рішучий опір. Одночасно в Лейпцигу, Вільнюсі, Будапешті та Києві проходить «Ланцюг солідарності»: демонструються відео із прикрасами ювелірів із різних країн, присвячені актуальним темам. Ролики учасників фестивалю можна подивитися на виставці «Україна, яка бореться».

Виставка діятиме до 6 листопада у Скарбниці Національного музею історії України. Адреса: вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія заповідника «Києво-Печерська лавра»). Вхід за звичайним квитком до музею (90 грн, для пенсіонерів, студентів, школярів – 50 грн). Телефон для відвідувачів: (044) 280-13-96.

Сторінка події з інформацією про авторів та їхні роботи

Додаткова інформація для ЗМІ: (093) 835-16-96, (098) 763-39-37

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь