Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

У музеї представили найбільшу в історії незалежної України незаконну колекцію старожитностей

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

ФОТОЗВІТ

Цінності виявили оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України під час обшуків у межах кримінального провадження щодо колишнього народного депутата України, який на початку 2000-х очолював Раду Міністрів АР Крим. Працівники Державного бюро розслідувань викрили колишнього посадовця на фінансуванні терористичної організації «днр». Він продовжував вести бізнес на окупованих територіях України та сплачував податки окупантам.

У офісі в Києві правоохоронці вилучили 6066 артефактів. За висновком експертів Національного музею історії України, цінності належать до епох від бронзового віку до пізнього середньовіччя. Зокрема, під час обшуків виявили скіфські мечі-акінаки, списи, сокири, стріли, монети, кольчугу 12 століття, шоломи епохи еллінізму та посуд трипільської культури. Частину речей знайшли в електрощитовій та на горищі – в неналежних умовах для зберігання таких предметів. Певна кількість артефактів, ймовірно, викрадена з музеїв тимчасово окупованого Криму. За попередніми оцінками, колекція коштує декілька мільйонів доларів.

За оперативними даними, фігурант провадження втік із Києва на окуповані території напередодні повномасштабної російської агресії.

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова зауважила: «Протягом останніх чотирьох місяців ми повідомляємо про воєнні злочини в усіх куточках держави. Ці злочини зазвичай пов’язані з бомбардуванням цивільної інфраструктури, загибеллю цивільних, зокрема дітей, тортурами, зґвалтуванням – всім тим, що ми називаємо звірствами. Нині предмет нашої зустрічі – так само воєнний злочин. російська федерація намагається не тільки вбити нашу державу як державу, а й вкрасти українську історію».

Генпрокурор нагадала, що нині триває розслідування викрадення окупантами скіфського золота з Мелітопольського краєзнавчого музею. Вісім років розграбовується музейний фонд тимчасово окупованого Криму, а російський музей «Ермітаж» веде незаконні археологічні роботи на об’єктах спадщини півострова. Проте завдяки роботі правоохоронної системи України нам вдається повернути унікальні артефакти.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський підкреслив: «Знаково, що знахідки представили наступного дня після надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. Бо фактично ці предмети поєднують історію багатьох країн Європи та чітко пов’язують історію України з Європою».

Предмети, знайдені під час обшуків, змогли вивезти лише двома вантажівками. Походження цих цінностей ще належить встановити, більшість, імовірно, походить із незаконно розграбованих курганів. Частина колекції знищена, бо зберігалася в неналежних умовах.

Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук зазначив: «З погляду культурної цінності це дуже вартісні предмети, бо вони пов’язані з історією України та низки європейських країн. Але також треба пам’ятати, що кожні незаконні розкопки – це вирвані сторінки нашої історії». Серед представлених артефактів Федір Андрощук виділив меч скандинавського походження 9 століття із тавром майстерні. Аналогів цього предмета немає в жодному українському музеї.

Нині знахідки мають статус речових доказів та перебувають на відповідальному зберіганні в музеї. Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко зауважив: «Ми маємо можливість поповнити музейні фонди України надзвичайною колекцією. Найбільша за кількістю предметів та значущістю незаконна колекція в історії незалежної України повертається до держави».

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь