Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Музей відкрив виставку про рятівника культурних пам’яток Федора Ернста

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

9 листопада минуло 130 років від дня народження Федора Ернста – видатного мистецтвознавця, пам’яткоохоронця та музейного діяча. Національний музей історії України – МІСТ відкрив до цієї дати виставку «Рятував від небуття. Музейний простір і всесвіт особистості Федора Ернста».

На виставці представили рідкісні пам’ятки, якими Федір Ернст поповнив колекції українських музеїв, а також повернуті його стараннями в 1920-х роках з Росії в Україну культурні скарби українців, зокрема роботи Тараса Шевченка і портрети українських гетьманів.

Заступник генерального директора Національного музею історії України Богдан Патриляк відзначив подвижницьку роботу мистецтвознавця і музейника зі збереження культурної спадщини. «Федір Ернст у 20-30-х роках минулого століття очолював художній відділ Всеукраїнського історичного музею імені Тараса Шевченка, який був попередником нашого музею. Його активні дії з порятунку культурної спадщини українців спровокували дії тоталітарного режиму. За німецьке походження Ернста переслідувала спочатку російська імперська, а потім – і більшовицька влада», – наголосив Богдан Патриляк.

Кураторка виставки, наукова співробітниця музею Олена Кохан, подякувала за сприяння партнерам виставки, колегам із Національного музею Тараса Шевченка, Національного художнього музею України, Інституту археології НАН України, Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського, Державного архіву Київської області. 

Завідувачка відділу новітньої історії Національного музею історії України Альона Якубець відзначила роль у підготовці виставки Миколи Біляшівського, який допомагав команді музею порадами і надав цінні фотографії.

З відкриттям виставки привітали завідувачка архіву Інституту археології НАН України Олександра Бузько та завідувачка відділу джерелознавства Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського Тетяна Коваль.

Урочисте відкриття завершилося кураторською екскурсією виставкою, яку провела Олена Кохан.

Творче життя Федора Ернста припало на складний період української історії. Внаслідок бойових дій у роки Першої світової війни, Української революції, а також через незаконне примусове вилучення московською владою культурних цінностей під час масових кампаній 1920–1930-х років український народ втратив багато пам’яток архітектури, музейних та приватних колекцій, старовинних садиб, бібліотек, окремих творів мистецтва. Намагаючись захистити культурну спадщину, Федір Ернст брав участь у роботі Комісії з реставрації Софійського собору. Разом із Данилом Щербаківським науковець рятував від нищення церковні предмети, зокрема, виготовлені на Києво-Межигірській фаянсовій  фабриці. Ці пам’ятки можна побачити на виставці.

Керуючи художнім відділом Всеукраїнського історичного музею імені Тараса Шевченка (1923–1933), Федір Ернст суттєво поповнив його колекцію – зібрав понад 5 тис. картин. На виставці представлять частину з них, зокрема – роботи Тараса Шевченка і Георгія Нарбута, а також портрети українських гетьманів. Частину цих мистецьких скарбів повернули в Україну з РСФСР у 1929 році. Федір Ернст відіграв велику роль у збереженні предметів із колекції відомого українського колекціонера Оскара Гансена. Унікальні речі із цього зібрання також стали частиною експозиції.

Наприкінці 1920‑х років науковець обґрунтував ідею заповідника «Київський акрополь», який мав об’єднати Софійський собор, Десятинну, Георгіївську та Андріївську церкви, Михайлівський монастир та зберегти від руйнування Хрещатик. Цей задум не вдалося втілити в життя. Багато пам’яток архітектури в Києві в 1930-х роках знищили. Самого Федора Ернста 23 жовтня 1933 року заарештували, а в 1942-му – розстріляли.

Виставка відкрита на третьому поверсі Національного музею історії України (вул. Володимирська, 2) у 23-й залі. Відвідувачі зможуть її оглянути за попереднім записом з 11 листопада за умови наявності Covid 19 – сертифікатів.  Виставка триватиме до 9 березня 2022 р.

  

   

Подія на фейсбуці

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь