Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Національний музей історії України взяв участь у фестивалі «Десятий світ. Початок»

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Здається, немає людини, яка не любила б міфи. Відповідь на запитання, що спільного між скандинавською та слов’янською міфологіями, шукали всі, хто відвідав фестиваль «Десятий світ. Початок». Захід відбувся в Києві 11 та 12 вересня. Його організатори – Українсько-скандинавський центр та Чарівний світ.UA, пояснили, що існувало девʼять міфологічних світів. А цей фестиваль став десятим світом, де слов’янські та скандинавські міфи продемонстрували спільність.

До цієї масштабної події охоче та активно долучився і Національний музей історії України. Завідувачка науково-дослідного сектору музейної педагогіки науково-освітнього відділу Дарина Нічик розповіла про відносини давнього населення України із сусідніми народами, їхній культурний вплив на слов’ян через різноманітні інтелектуально-азартні настільні ігри. «Мехен», «Сенет», «Млин», «Хнефатафл» та багато інших різновидів таких ігор у різні часи на слов’янські землі завозили інші народи. Це підтверджується численними археологічними знахідками ігрового приладдя на території сучасної України: фішок, котушок, «хлібців», кубиків, астрагалів тощо.

Фестиваль згуртував навколо себе не лише тих, хто зачитується міфами, а й справжніх знавців історії та звичайних поціновувачів настільних ігор. Кожен учасник заходу мав змогу пограти у стародавні ігри, які слов’яни успадкували від вікінгів. А також зійтися в запеклому бою дружинників короля та їхніх супротивників на дошці хнефатафла, доторкнувшись таким чином до цікавинок світового міфологічного епосу та сторінок українського минулого.

Десятий світ існує. Це блискуче продемонстрував фестиваль «Десятий світ. Початок», подарувавши й організаторам, і його учасникам багато незабутніх вражень. Є що вивчати. Є про що дискутувати. Є навколо чого об’єднуватися. І це – лише початок.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь