Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Символічна будівля, що розповідає про перемоги і боротьбу України протягом трьох десятиліть незалежності. В музеї відкрилась виставка «10 958 днів незалежності»

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Національний музей історії України – МІСТ вітає із 30-ю річницею незалежності України! До цієї знаменної дати музей представив основні суспільно-політичні події останніх трьох десятиліть на виставці «10 958 днів незалежності». Виставка відбувається під патронатом Міністерства культури та інформаційної політики України в межах заходів, приурочених до 30-ї річниці незалежності України.

Від моменту проголошення незалежності Україна починає самостійно формувати власні органи державної влади та створювати систему правових норм, що регулюють суспільні відносини. Три десятиліття поспіль українці будують власну державу, і від багатьох із нас залежить результат цього процесу.

Основу виставки становить інсталяція у вигляді будівлі на міцному фундаменті. Вона символізує процес розбудови української держави, проголошеної Верховною Радою 24 серпня 1991 року та ствердженої народом на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року.

Генеральний директор МІСТ Федір Андрощук зазначив на відкритті виставки: «Ця дата – День незалежності України — важлива для нас усіх. Як музейники ми працюємо над різними формами візуалізації того чи іншого періоду. У різні часи уявлення людей про державу змінювались. Так, у ранньому Середньовіччі державу уявляли у вигляді тіла князя, і останній був її головою, земля – тулубом, а піддані – ногами. Музейні співробітники створили інсталяцію, де держава представлена у вигляді будівлі. Це хороший символ, який візуалізує персональну участь у розбудові держави окремих громадян».

В стіни споруди вмонтовані прозорі ніші з експонатами із колекції музею, що відображають важливі моменти історії. Будівля мурована цеглинами, кожна з яких є її невід’ємною частиною. На них – імена діячів науки, культури, мистецтва та релігії, учасників війни на Сході України, спортсменів, письменників, журналістів, політиків, які зробили свій внесок у становлення та збереження рідної країни. Центральна конструкція виставки має незавершений вигляд, адже будівництво української держави триває донині.

Експозиція починається з чернетки Акту проголошення незалежності України, авторами якого стали дисидент Левко Лук’яненко та політик і науковець Леонтій Сандуляк.

Леонтій Іванович завітав на відкриття виставки і розповів, чим чернетка відрізняється від фінальної версії історичного документу: «У Левка Лук’яненка були свої заготовки. Ми говорили, що документ має бути короткий і такий, щоб за нього проголосували 239 комуністів. Левко хотів назвати документ «універсалом». Я виступив проти, бо це слово дратувало б комуністів. Я запропонував назвати документ «актом», це разова урочиста дія. Левко Лук’яненко погодився. Також він хотів – і зараз я думаю, що це правильно – проголосити відновлення державності. Точніше, Української Народної Республіки. Я кажу: «Пане Левку, комуністи це не приймуть, це для них щось страшне. Давайте проголосимо незалежність Української Держави». Згодом я казав, що незалежності нема ніде і ніколи. Ми всі від чогось залежні, і треба було проголошувати самостійність. Але, з іншого боку, тоді слово «незалежність» було нам потрібно. В проєкті акта змінили тільки перше речення. Воно сформульовано так: «Виходячи зі смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв’язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року…». Це додав Дмитро Павличко. А в нас було: «Виражаючи волю народу України до життя в незалежній державі…».

Серед гостей відкриття були й інші люди, які долучилися до розбудови української держави, і ті, кому довелося заплатити за це високу ціну: генерал-полковник ЗСУ, командувач Сухопутних військ України у 2016–2019 роках Сергій Попко, народна артистка України Наталя Сумська, Наталя Гладкова – сестра загиблого на російсько-українській війні Віталія Теліженка.

Інсталяція завершується речами, пов’язаними із війною з Росією, що точиться на Сході України. Зокрема, це обгорілі фрагменти з БМП Збройних Сил України, який знищив ворог під час відступу з Дебальцевого в лютому 2015 року.

Куратор виставки, завідувач відділу історії незалежної України Антон Богдалов розповідає: «Українські військові знайшли БМП з тілами загиблих співгромадян. Разом із загиблими були речі, тепер представлені в нашій експозиції. Остання частина нашого будинку розповідає про сьогоднішні трагічні події. Але безпосередньо завдяки таким людям, завдяки українським військовим наша держава продовжує існувати, наш будинок продовжує наповнюватися цеглинами».

В дні святкування 30-ї річниці незалежності України запрошуємо відвідати виставку «10 958 днів незалежності» у Національному музеї історії України і згадати ключові події цього періоду. Експозиція доступна для загального огляду з 24 серпня і до кінця року, з можливістю продовження.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь