Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Тисячолітні фрески, мозаїки та бронзовий дзвін. Національний музей історії України презентував унікальні знахідки з території Десятинної церкви

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

ФОТОЗВІТ

   

20 серпня Національний музей історії України – МІСТ до 1025-річчя освячення Десятинної церкви відкрив виставку «Церква Богородиці Десятинна: архітектурно-мистецький образ». Виставка відбувається під патронатом Міністерства культури та інформаційної політики України в межах заходів, приурочених до 30-тої річниці незалежності України. Партнером проєкту є Інститут археології НАН України.

Рештки фундаментів Десятинної церкви є однією з найважливіших археологічних пам’яток культурної та релігійної спадщини. Проте донині достеменно невідомо, який саме вигляд мала ця споруда. Представляючи археологічні матеріали зі своєї колекції, музей пропонує кожному відвідувачу спробувати реконструювати зовнішній вигляд та інтер’єр пам’ятки.

Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук подякував Міністерству культури та інформаційної політики за допомогу у втіленні проєкту, а також кожному з працівників музею, які готували виставку.

 «Історія храму дає важливий наратив для розуміння становлення Русі. Храм був свідком розквіту та занепаду. В його історії відобразилася історія Русі: хрещення, виникнення міст, князівські міжусобиці, захоплення Києва монгольськими військами Батия. Останніми Десятинну церкву бачили монголи… Писемні згадки про неї дуже лаконічні. Спираючись на матеріали археологічних розкопок, ми намагаємося візуалізувати наше бачення того, як ця церква могла виглядати», – сказав під час відкриття проєкту Федір Андрощук.

На виставці представили понад 1000 оригінальних експонатів – знахідок із території храму. Відвідувачі побачать будівельні матеріали та деталі пластичного декору, фрагменти фрескового розпису, мозаїки, декору підлоги, бронзовий дзвін, вироби побутового та культового призначення, візантійський процесійний хрест.

Кураторка виставки, завідувачка музейного відділу найдавнішої та середньовічної історії України Марина Стрельник зазначила: «Нам є що показати. Знахідки з території храму в нашому фондовому зібранні налічують понад 20 тисяч одиниць зберігання. Ми ж намагалися не просто розкласти їх у вітринах, але й так вибудувати експозицію, щоб архітектурно-мистецький образ храму став зрозумілішим кожному, хто до нас завітає».

Завідувач відділу археології Києва Інституту археології НАН України Всеволод Івакін відзначив сміливість та креативність кураторів проєкту. «Хоч Десятинна церква найкраще досліджена в археологічному плані, проте вона досі залишається загадковою. Автори виставки так систематизували і подали матеріал, щоб вона стала зрозумілішою не тільки в археологічному контексті, але й як центральний храм давньоруського Києва», – підкреслив археолог. 

З відкриттям виставки привітав також дослідник Десятинної церкви,  учений секретар відділу археології Києва Інституту археології НАН України Віталій Козюба.

У 2021 році минає 1025 років освячення Десятинної церкви – осередку утвердження та поширення християнства й першого християнського кам’яного храму Русі. Богородичний собор, споруджений великим князем київським Володимиром Святославичем, урочисто освятили 996 року. Свою другу назву – Десятинна церква, храм одержав тому, що на його будівництво князь Володимир віддав десяту частину власних прибутків.

У Х–ХІ ст. церква Богородиці Десятинна була головним державним та релігійним центром Русі, осередком поширення культури та князівською усипальницею.

В експозиції містяться унікальні знахідки з таємного сховища Десятинної церкви та матеріали одного із небагатьох вцілілих князівських поховань ХІ ст., відкриті 1939 року.

У дні святкування 30-тої річниці незалежності України запрошуємо зануритися в історію першої монументальної споруди Русі на виставці «Церква Богородиці Десятинна: архітектурно-мистецький образ». Виставка представлена до уваги відвідувачів на першому поверсі Національного музею історії України (вул. Володимирська, 2).

   

     

Подія на фейсбуці

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь