Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Вишукані пам’ятки скіфської доби – на виставці в Національному музеї історії України

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Національний музей історії України – МІСТ 17 серпня відкрив виставку «Скіфське золото». На ній представлені унікальні пам’ятки скіфської доби із зібрання Музею історичних коштовностей України. Проєкт відбувається під патронатом Міністерства культури та інформаційної політики України (МКІП) в межах заходів, приурочених до 30-тої річниці незалежності України.

На відкриття виставки завітав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Особливої краси витвори із золота є своєрідним літописом скіфської історії. Виготовлені 2500 років тому, вони є частиною величної історії України. Знайти їх було вкрай непросто: розкопки велися в курганах по всій країні. Тому експонати на виставці і з Миколаївщини, і з Донеччини, і з Криму. Вдячний археологам, кураторам та команді музею за таку потужну роботу», – сказав Олександр Ткаченко.

Міністр нагадав, що частина унікальних виробів з кримських музеїв досі перебуває в Амстердамі, де вони експонувалися під час анексії українського півострова: «Сьогодні Україна продовжує судитись з юридично неіснуючими кримськими музеями, за якими стоїть РФ. Ми у міністерстві переконані, що суд завершиться справедливо і нам вдасться повернути вкрадені українські цінності.

Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук подякував МКІП та колективу музею за участь у втіленні проєкту.

«Золоті коштовності на цій виставці є творами, в яких закладені глибокі історичні ідеї. Кургани скіфів – це монументальні споруди, тому знайти такі пам’ятки було нелегкою справою. Сьогодні є добра нагода згадати про тих, кому ми зобов’язані такими знахідками. Це видатні археологи Олексій Тереножкін, Борис Мозолевський, Василь Бідзіля, Юрій Рассамакін, Анатолій Кубишев, Віталій Отрощенко та багато інших», – зазначив Федір Андрощук.

Куратор виставки, провідний науковий співробітник Музею історичних коштовностей України Юрій Полідович наголосив, що представлені на виставці предмети за роки незалежності побували більше, ніж на 40 виставках, знайомлячи закордонних відвідувачів з нашою країною: «Про кожну з цих пам’яток можна написати окрему книгу. Ми ж зібрали їх у скіфську симфонію, щоб показати закарбоване в образах світобачення скіфів».  

Привітати з відкриттям виставки та оглянути її прийшли колеги з Інституту археології НАНУ, Спілки археологів України; завітали відомі скіфологи, Юрій Болтрик і Віталій Отрощенко – багаторічні керівники археологічних досліджень, знахідки яких представлені на виставці.

«Перші скіфські пам’ятки, знайдені в українській землі, були вивезені з України. Друга хвиля дощу скіфських старожитностей, що пролилася на Україну, осіла в Музеї історичних коштовностей і знайшла тут довічне зберігання. Скарби України невичерпні. Але археологічні роботи вимагають державного фінансування, тому влада має звернути на це увагу», - зауважив багаторічний керівник Запорізької археологічної експедиції Інституту археології НАН України, доктор історичних наук Віталій Отрощенко.

Історія скіфів, які мешкали у степах від Дону до Дунаю від середини VII до початку ІІІ ст. до н. е., є однією з найяскравіших сторінок давньої історії українських земель. Особливою майстерністю відзначаються їхні золоті предмети: зброя, кінське спорядження, ритуальні предмети, посуд, особисті прикраси.

Світове значення має колекція скіфських старожитностей, яку вже понад 50 років зберігає Музей історичних коштовностей України, філія Національного музею історії України. Це, зокрема, таємничий ритуальний предмет із зображеннями батальних сцен із кургану Передерієва Могила (Донецька обл.), оббивка горита із зображенням сцен із життя Ахілла з Мелітопольського кургану (Запорізька обл.), вишуканий комплект жіночих прикрас із Трибратніх курганів (Крим), меч у піхвах, декорованих зображеннями звірів, ажурна пластина зі сценою полювання, посуд для вина у формі рогу із запорізьких курганів.

У дні святкування 30-тої річниці незалежності України запрошуємо помилуватися шедеврами давнього мистецтва.

Виставка «Скіфське золото» діє на першому поверсі Національного музею історії  України (вул. Володимирська, 2), й триватиме до 20 вересня 2021 року.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь