Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

До Дня Землі біля музею створили «Зіркову клумбу»

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

24 квітня на території Національного музею історії України відбулася акція, присвячена міжнародному Дню Землі (#EarthDay2021).Із закликом #SavetheSpring («врятувати весну») екоактивісти та артисти висадили і подарували музею центральну фасадну клумбу. Серед зіркових садівників — олімпійська призерка Анна Різатдінова, телеведуча Ольга Фреймут, співачки Lida Lee та NiNO, дизайнерки Світлана Бевза, Ксенія Шнайдер та Олена Рева.

Організатори події — екофондGlossaryFoundationта його засновниця — екоамбасадорка Анастасія Цибуляк. Акція має заохотити українців облаштовувати подібні простори у своїх містах, дбати про благоустрій. З цим суголосна мета міжнародного Дня Землі — спонукати людей піклуватися про довкілля. У 2009 році подія отримала офіційний статус ООН і відзначається щороку 22 квітня.

Анастасія Цибуляк говорить, що локацію обрано невипадково: було бажання зробити важливий за сенсом вчинок. Адже Національний музей історії України (МІСТ) є одним із головних музеїв країни та розташовується в одному з найкрасивіших місць столиці.

«Для нас особливо важливими є увага та турбота про довкілля саме в день головного свята нашої планети — Дня Землі, — говорить Анастасія. — До нашої акції ми долучили не просто зірок, а відомих всій Україні людей, не байдужих до екоактивізму. І це — лише маленька часточка, тут лише кілька квадратних метрів, які потребували нашої турботи.А скільки ще на нашій планеті таких метрів і кілометрів? Я, як екоамбасадорка, хочу, щоб подібне святкування Дня Землі стало нашим повсякденним заняттям».

Заступник директора музею з наукової та фондової роботи Богдан Патриляк нагадує, що територія музею надзвичайно багата на археологічні пам’ятки, зокрема, тут було Старокиївське городище кінця IX — початку X століть. На цій землі започатковувалася вітчизняна середньовічна державність, діяли перші руські князі, зокрема, Володимир Святославич. Цей князь ввів руські землі до цивілізаційного контексту завдяки запровадженню християнства. І саме тут з його ініціативи звели перший мурований християнський храм Русі — Десятинну церкву Успіння Пресвятої Богородиці. Національний музей історії України є скарбницею історії країни. У ньому зберігаються понад 800 000 артефактів від найдавніших часів до сьогодення, зокрема, реліквії національного значення.

«Музей підтримує екологічну ініціативу, приурочену до Дня Землі, та дякує за подаровану клумбу організаторам акції, передовсім екоамбасадорці Анастасії Цибуляк. Ми усвідомлюємо важливість захисту довкілля, подібні ініціативи потрібні столиці України, що страждає від забруднення та зазнає руйнувань природного та історичного середовищ», — вважає Богдан Патриляк.

Архітектурно конфігурація «Зіркової клумби» повторює контури наявних зон озеленення. На ній висадили липусерцелисту, дерен білий, пухироплідник та ялівець козацький. Організатори прагнули обрати рослини, які максимально адаптовані до агресивного міського середовища та невибагливі в обслуговуванні. Важливо, щоб клумба зберігала декоративність і взимку. При виборі домінанти в насадженнях врахували, що на території музею є знакова рослина — багатовікова липа Петра Могили. На думку організаторів, її молодша «колега», як символ єднання сучасності і минулого, поваги до коріння, вписана в ансамбль і підтримує загальну композицію.

Акція відбувалася з дотриманням карантинних норм. Догляд за рослинами відбуватиметься під патронатом Glossary Foundation.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь