Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Художниця-реставраторка Наталя Ревенок – авторка монографії про мистецтвознавчу експертизу фарфору і фаянсу

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Нещодавно художниця-реставраторка НМІУ, кандидатка мистецтвознавства Наталя Ревенок видала книгу «Мистецтвознавча експертиза українського фарфору-фаянсу ХІХ — початку ХХ століття в контексті розвитку художньої культури».

У монографії розглядаються методи та засоби проведення мистецтвознавчої експертизи класичного українського фарфору і фаянсу України XIX — початку ХХ століття, охарактеризовано основні критерії сучасної атрибуції, експертизи та ідентифікації українського фарфору-фаянсу, а також новітні технологічні прийоми, що застосовуються в дослідженні тонкокерамічних виробів. Авторка простежила взаємозв’язок мистецтвознавчої експертизи із практичними методами наукової реставрації фарфору й фаянсу, які використовуються у музеях, зокрема в Національному музеї історії України.

Фарфоро-фаянсові вироби ХІХ — початку ХХ століття належать і до художньої, і до матеріальної культури України та Європи. З плином часу вони набули статусу музейних і антикварних пам’яток. Вивчення цих виробів у процесі реставрації та атрибуції стає важливим напрямком музеєзнавства.

Ревенок

Завдяки проведеній реставрації Наталя Ревенок увела до наукового обігу маловідомі зразки українського класичного фарфору та фаянсу. Мистецтвознавиця дослідила, що протягом ХІХ–ХХ століття в українському мистецтві відбувалися закономірні стильові трансформації і модифікації у формотворенні та декоруванні тонкокерамічної продукції, впроваджувалися у виробництво технічні та технологічні нововведення. Це суттєво вплинуло на зміну модних напрямів, пошуків нових композиційних і живописних рішень у межах стилів, а також удосконалення форм і техніки розпису виробів.

У роботі також розглядаються окремі групи художньої тонкої кераміки у процесі їх реставрації, проаналізовані документальні відомості щодо побутування цих виробів, обліково-довідкові й інвентаризаційні матеріали. Крім того, авторка провела візуальне дослідження артефактів, визначила техніки та технології їх створення, ступінь збереженості, спосіб нанесення декору, композицію, стилістику, наявність клейм і сигнатур.

Додатково Наталя Ревенок розробила рекомендації із проведення мистецтвознавчої експертизи й атрибуції художнього фарфору-фаянсу в музейній науково-реставраційній практиці.

Видання стане в нагоді викладачам, студентам та аспірантам вищих навчальних закладів, а також працівникам музеїв.

Колектив Національного музею історії України вітає колегу з вагомим науковим здобутком та зичить подальших успіхів!

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь