Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Колекція НМІУ. Боги на монетах: Ніке

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Дідрахма. IV ст. до н. е.

Брутій.

Срібна карбована монета вагою 5,04 г та діаметром 20 мм. До зібрання НМІУ надійшла з колекції мінц-кабінету київського Університету св. Володимира.

На лицьовому боці монети – голова крилатої Ніке (у діадемі) обернена праворуч. На звороті – Юнак (Вакх?) в анфас, який увінчує себе вінком. У лівій руці тримає спис та перекинутий через руку плащ. Праворуч – зображення стерна. Ліворуч – вертикальний напис: ΒΡΕΤΤΙΩΝ.

Ніке (Ніка) (грец. Νίκη) — у давньогрецькій міфології богиня перемоги. У римській міфології їй відповідає богиня Вікторія.

Ніке — дочка титана Палланта та Стікс. Стікс – жахливе божество однойменної річки у царстві мертвих, океаніда, дочка Океану і Теффії. Від шлюбу з Паллантом народила надзвичайних дітей – Зелу (заздрість і суперництво), Ніке (перемогу), Кратос (владу), Бію (силу, у значенні «насилля»). У розпал титаномахії (боротьби Зевса зі старими богами і титанами), Стікс разом зі своїми дітьми, перейшла на сторону Зевса. Під час битви Ніке взяла на себе обов’язки візничої колісниці Зевса-Громовержця і саме у цьому образі її найчастіше зображали в античному мистецтві.  

Зевс обіцяв всім своїм союзникам зберегти їхні привілеї і володіння і, після перемоги Зевса, Стікс опинилася серед найшанованіших. Її діти назавжди залишилися на Олімпі поряд з Зевсом, і саме тому він має безперечну владу і непереможність. Афіна, дочка Зевса, взяла на себе виховання Ніке і завжди її супроводжувала.

Зображення Ніке були поширені у Стародавній Греції і прикрашали не тільки храми богів, але й світські будівлі. Крилата Ніке – неодмінний атрибут Зевса й Афіни, яких зображали з фігуркою Ніке в руках. Образ богині символізував успішне завершення війн та змагань (спортивних, музичних, поетичних), учасники яких хотіли відчути смак перемоги.

Стародавні греки уявляли Ніке крилатою юною дівчиною, що тримає у руках лавровий вінок або пальмову гілку. Пізніше до атрибутів богині додали зброю або трофей. Її характер мінливий і примхливий, а крила дають змогу легко перелітати від одного обранця долі до іншого. Саме тому, за переказами, наперекір всім канонам, у найвідомішому храмі богині Ніке, який розміщувався у Афінах біля Акрополя, юна богиня була зображена безкрилою. Храм отримав назву Ніке Аптерос (Ніке Безкрила). Афіняни вірили, що позбавивши богиню крил, вони залишаться тріумфаторами навічно.

У сучасному світі богиня перемоги Ніке також знана. Як і в стародавні часи, вона залишається уособленням перемоги. Починаючи з літніх Олімпійських ігор 1928 року, на лицьовому боці кожної олімпійської медалі дизайну медальєра Джузеппе Кассіолі зображено Ніке, яка тримає у правій руці пальмову гілку, а в лівій – лавровий вінок переможниці.

Також багато сучасних імен походять від імені славетної богині: Ніколас, Нік, Ніколай (Микола), Нікколо, Нельс, Ніколь, Ніккі, Нікіта (Микита), Нікітас, Ніко, Вероніка.

Підготувала Зінаїда Зразюк – завідувачка сектору нумізматики, фалеристики,
медальєрики та боністики науково-дослідного відділу збереження фондів НМІУ

Колаж Анастасії Доманової

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь