Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

5 вересня – Міжнародний день благодійності

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

У четвер, 5 вересня, в усьому світі відзначають Міжнародний день благодійності. Його встановили резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 2013 року. Таким чином ООН наголошує на важливості благодійництва та волонтерської діяльності, а також привертає увагу до проблем людей, пов’язаних із гуманітарними кризами.

Міжнародний день благодійництва збігається із Днем пам’яті Терези Калькутської (встановлений Римо-католицькою церквою 19 жовтня 2003 року) – місіонерки Римо-католицької церкви, відомої своїм подвижництвом у справах доброчинності, однієї із засновниць (1950) і настоятельок Ордену милосердя, лауреатки Нобелівської премії миру 1979 року «за допомогу стражденному людству».

Благодійність єднає людей та сприяє створенню сталого суспільства. В Україні сфера благодійності регулюється законом «Про благодійну діяльність та благодійні організації», який визначає «загальні принципи благодійної діяльності, забезпечує правове регулювання відносин у суспільстві, спрямованих на розвиток благодійної діяльності, утвердження гуманізму і милосердя, забезпечує сприятливі умови для утворення і діяльності благодійних організацій».

Благодійники доповнюють діяльність державних структур у сфері охорони здоров’я, освіти, сприяють розвитку культури і науки.

Національний музей історії України – інституція із давньою історією та традиціями. Перші роки становлення музею були скрутними, сталих коштів на утримання бракувало. Тому спочатку музейне зібрання поповнювалося саме за рахунок доброчинних внесків і подарунків.

Завдяки благодійникам колекція музею швидко розширювалася: в 1909 р. вона становила близько 30 тис. експонатів, а в 1914 р. досягла 50 тис. Значну роль відігравали пожертви і подарунки приватних осіб. Доброчинці дарували музеєві як окремі речі, так і цілі колекції. Від Київського товариства старовини і мистецтв у 1904 р. надійшли збірки слов’янської старовини родини Терещенків і Семена Могилевцева. Один із засновників музею, Данило Щербаківський, передав багату колекцію іконопису, а Варвара Ханенко – цінну етнографічну збірку. Почесний член Академії мистецтв Богдан Ханенко заповів музею капітал у розмірі 100 тис. крб у цінних паперах, щоб заклад міг існувати на відсотки. При формуванні бібліотечних фондів левову частку також становили надходження від благодійників.

Традиції благодійництва продовжуються і нині. В українському суспільності поступово зростає культура доброчинності. Чимало проектів, спрямованих на підтримку історико-культурної спадщини України, повністю або частково реалізовується за кошти небайдужих людей. Національний музей історії України дякує всім благодійникам, завдяки спільним зусиллям з якими змінюємо музей, робимо його сучасним і цікавішим для відвідувачів. Пам’ятаймо, що благодійником може стати кожен із нас, підтримуючи суспільно важливі проекти гривнею або волонтерською допомогою.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь