Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Про долі закерзонців у Південній Україні розповів Роман Кабачій

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

У неділю, 30 червня, в Національному музеї історії України відбулася лекція кандидата історичних наук Романа Кабачія «Вигнані на степи. Депортація українців з Польщі на Південь України в 1944–1946 рр.». Відомий історик та публіцист розповів про малознану сторінку минувшини – депортацію 488 тис. українців із Польщі, 100 тис. із яких потрапили у степові області українського Півдня і перебували там кілька років, а згодом частина з них перебралася в західні регіони. Відтак дослідник поєднавкілька історичних земель: Таврію, Галичину, Волинь, Закерзоння. Під час лекції історик звернувся до українських та польських джерел, досліджень, усних свідчень, переселенської літератури та фольклору.

Роман Кабачій пояснив, що спонукало його (уродженця Херсонщини) зацікавитися долею переселенців і що найбільше вразило під час знайомства з архівними справами. «В студентські роки я ознайомився з двома папками документів, у яких йшлося про становище переселених у Херсонську область закерзонців. Переважно йшлося про лемків та холмщаків. Уповноважена з цього питання так перейнялася долями цих людей, так щиро намагалася їм допомогти, що я також заглибився в це питання. Підкреслюю: це спільна історія для заходу і півдня України, нам важливо її знати», – наголосив дослідник.

За словами Романа Кабачія, незабаром за підтримки Українського Культурного Фонду вийде його нове видання «Вигнані на степи. Депортація українців з Польщі на Південь України в 1944–1946 рр.». Дослідник повідомив, що у книзі буде окремий розділ про переселенську літературу та фольклор. «Матеріали для цього розділу я збирав по крихтах. Оскільки люди мешкають в розсіянні, вони видають свої книги дуже маленькими накладами, які дуже швидко розходяться і їх нема у вільному продажу. Важливо зрозуміти, яким чином історичні землі Холмщини чи Лемківщини живуть у свідомості людей, вигнаних звідти більше 70 років тому. Як їхні спогади переходять в гори і сосни, а акації – в ялиці й смереки, і чому для закерзонців такою важливою є їхня пам’ять. Розуміння цього дає можливість оцінити масштаб повоєнної трагедії», – наголосив Роман Кабачій.

Лекція відбулася з метою популяризації в українському суспільстві знань про історію і культуру жителів етнічних українських земель на території Польщі (Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини та Західної Бойківщини – відомих в цілому як Закерзоння) в 75-ту річницю початку їхньої депортації з рідних земель. Це примусове переселення відбулося згідно з договором між УРСР та Польщею про т. зв. обмін населенням, підписаним у Любліні 9 вересня 1944 р. Лекція Романа Кабачія в НМІУ лягає у канву заходів, оголошених для вшанування цієї дати на державному рівні.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь