Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Майбутні історики в Національному музеї історії України

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

У понеділок, 3 червня, зали Національного музею історії України заповнили студенти історичного факультету Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова.

Оглядову екскурсію музеєм майбутнім історикам провів старший науковий співробітник відділу пізньосередньовічної, ранньомодерної та нової історії України Олексій Савченко. Пізніше на третьому поверсі для студентів пан Олексій провів авторську екскурсію виставкою «Орьнек. В мереживі Криму», куратором якої він є. Відвідувачі ознайомилися з багатою самобутньою культурою кримськотатарського народу, яку вони зберегли і розвивають, незважаючи на непросту історичну долю, депортацію з рідної землі та інші випробування. На виставці представлені унікальні експонати традиційного кримськотатарського мистецтва, зокрема зразки вишивки, побуту, ремесел та ювелірних виробів із фондів Національного музею історії України та Музею історичних коштовностей (філії НМІУ).

Виставка особлива тим, що поруч із музейними раритетами представлено твори ужиткового мистецтва сучасних майстрів із Криму, створених за традиційною орнаментикою, а також традиційний чоловічий та жіночий кримськотатарський костюм, реконструйований за зразками ХІХ ст. Першокурсниця Юлія, уродженка Полтавщини, довго не могла відвести погляду від кримськотатарської вишивки та ювелірних виробів. «Особливо на виставці мене вразив одяг кримських татар та розповідь про нього, – ділиться враженнями студентка. – Кожен виріб так вишукано оздоблений, що його можна розглядати і розглядати».

 

01.jpg

 

На думку Юлії, українці мають більше знати про історію та культуру народів Криму, тому діяльність Національного музею історії України з популяризації традицій кримських татар студентка вважає особливо важливою. «Виявляється, цей народ має свою орнаментику, свої вишивальні та ювелірні техніки, а багато назв харчів та посуду в українців та кримських татар дуже подібні. Це свідчить про наші давні зв’язки, руйнує стереотипи і зближує два наші народи», – робить висновки студентка.

Після авторської екскурсії Олексія Савченка студенти з інтересом оглянули виставку «Тік-так. Епоха механічних годинників».

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь