Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Відкрилася виставка традиційного мистецтва кримських татар «Орьнек. В мереживі Криму»

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

19 травня 2019 року в Національному музеї історії України урочисто відкрилась виставка «Орьнек. В мереживі Криму». Присвячений традиційній культурі кримськотатарського народу проект створено в партнерстві з громадською організацією «АЛЄМ».

Виставка «Орьнек» знайомить широке коло відвідувачів із багатою самобутньою культурою кримськотатарського народу, яку вони зберегли і розвивають, незважаючи на непросту історичну долю, депортацію з рідної землі та інші випробування. На виставці представлені унікальні експонати традиційного кримськотатарського мистецтва, зокрема зразки вишивки, побуту, ремесел та ювелірних виробів із фондів Національного музею історії України та Музею історичних коштовностей (філії НМІУ). Окремі з них виставлені для широкого огляду вперше. Серед експонатів: рідкісна срібна курильниця, футляри для Корану, ювелірні прикраси, колекція старовинних вишитих кисетів кінця ХІХ – початку ХХ ст. та багато інших.

Кримські татари – один із найчисельніших корінних народів нашої держави. Минулого року елемент «Орьнек – кримськотатарський орнамент та знання про нього» включено у перелік нематеріальної культурної спадщини України. В 2019 році цей елемент відправлено на розгляд в ЮНЕСКО з метою включення його до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. 

Про унікальність орнаменту орьнек і задум виставки розповідає Есма АДЖІЄВА, голова ГО «Алєм»: «Орнамент орьнек кримські татари зберегли в традиційній формі. Він є одним із найдревніших проявів кримськотатарської культури. Це унікальне явище пов'язане своєю тематикою, символікою з давньою історією Криму, з усіма цивілізаціями, які пройшли через цю землю. Орьнек можна читати, як книгу, якщо володієш мовою його символів. Цією виставкою ми демонструємо художні традиції кримськотатарського народу в мистецтві вишивки, ткацтва, гончарства, філіграні. Наше завдання – зробити  нематеріальну культурну спадщину кримських татар видимою та впізнаваною в Україні та світі».

 

IMG_5558.JPG

 

Під час урочистого відкриття генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська розповіла, як народжувався проект з організації виставки: «Злагодженість команди та колективу музею дала змогу за кілька місяців підготувати проект, який показує плинність традиції кримськотатарського народу. Важливо, що в наших фондах збереглися унікальні експонати мистецтва корінного народу Криму, на 28-му році незалежності України ми експонуємо їх уперше. Виставка допомагає зрозуміти, що всі ми маємо допомогти кримським татарам зберегти свою ідентичність, відчувати себе у всій Україні, як вдома».

За словами Тетяни Сосновської, під час роботи виставки у вихідні дні передбачені майстер-класи з розпису традиційного кримськотатарського орнаменту.

 

IMG_5549.JPG

 

 

Міністр культури України Євген Нищук вважає символічним відкриття виставки в день пам’яті жертв політичних репресій. «Доля кримських татар та українців багато в чому подібна, особливо трагічні сторінки. Українців вивозили без суду і слідства, так само кривдили невинних людей у Криму. Це великі втрати. Попри все ми маємо вистояти, віддати шану жертвам і відродити нашу культури і традиції», – зазначив пан міністр.

Захоплення виставкою не приховував голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, якого особливо вразила витонченість срібної курильниці та розкішна вишивка. «Цілі нації страждають, бо диктатори не погоджуються з їхнім способом життя, поведінкою. А потім вбивають пам’ять про них. Так було по всій Україні і зокрема в Криму. Через кілька днів по завершенні депортації кримських татар прийшло письмове розпорядження – всі речі, які залишилися в будинках кримських татар, треба було знести у вказані місця для з’ясування їх цінності. Тому ми можемо тільки здогадуватися, які цінні речі і в яких кількостях зберігалися в наших родинах. Дещо бачимо в російських музеях, дещо – в приватних колекціях. Тому я щиро дякую за організацію цієї виставки, якою ми вшановуємо пам’ять про жертв геноцидів та політичних репресій», – сказав пан Чубаров.

 

IMG_5535.JPG

 

 

Голова Швейцарського бюро співробітництва в Україні SDS Хольгер Тауш наголосив, як важливо дивитися вперед, пам’ятаючи про минуле. «Такою виставкою, яку ми бачимо сьогодні, не просто демонструються речі, притаманні кримським татарам, але й засвідчується, що їх включено до української культурної спадщини»,  – підкреслив пан Тауш.

Куратором виставки є старший науковий співробітник відділу пізньосередньовічної, ранньомодерної та нової історії України Олексій Савченко. «Музейні виставки є елементом культурної дипломатії. Метою нашої роботи є привернути увагу до історії та культури кримських татар, а водночас зруйнувати хибні стереотипи про цей народ. Унікальна курильниця з фондів філії НМІУ, Музею історичних коштовностей України, була відреставрована саме до відкриття цієї виставки. Ця вишукана річ засвідчує високий рівень ювелірного мистецтва в Криму»,  – розповів науковець.

Виставка особлива тим, що поруч із музейними раритетами представлено твори ужиткового мистецтва сучасних майстрів із Криму, створених за традиційною орнаментикою, а також традиційний чоловічий та жіночий кримськотатарський костюм, реконструйований за зразками ХІХ ст.

Партнером виставки в Національному музеї історії України є громадська організація «Алєм», яка посідає колекцію ужиткового мистецтва «Візерунки миру», створену за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва SDC. Також до виставкового проекту долучилися Національний центр «Мала академія наук України» та кафе кримськотатарської кухні «Мусафір».

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь