Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Світанок зустріли в музеї. Незабутнє дійство до Міжнародного дня музеїв в НМІУ

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

У ніч з 18 на 19 травня в Національному музеї історії України відбулось яскраве музейне дійство, приурочене до Міжнародного дня музеїв. Цьогоріч програма під назвою «Традиційно: Ніч в #НМІУ» присвячувалася майбутньому традицій, збереженню культури корінних народів та історичних зв’язків українців і кримських татар. Захід готувався у партнерстві з громадською організацією «АЛЄМ».

Під час майстер-класів, забав та театралізованих екскурсій гості музейної ночі ближче познайомились із традиційною культурою та історією українського і кримськотатарського народів. Всі залюбки кружляли в народних танцях, співали веснянки та гралися в українські ігри-забави разом із фольклорним гуртом «Королівна». На майстер-класі відвідувачі опановували створення кримськотатарського орнаменту орьнек, який торік включили у перелік нематеріальної культурної спадщини України. Славетну кримськотатарську гостинність всі відчули, пригощаючись традиційними солодощами і кавою, звареною на піску. Частування супроводжувалося захопливими розповідями про кримську кухню, особливістю народних традицій різних етнографічних груп кримських татар. Гості цікавилися родинним життям представників цього народу, запитували про їхні традиції, повернення на батьківщину, кулінарні смаки.

 

60955979_1085518894990761_2234277360729849856_n.jpg

 

 

Чарівну музейну ніч НМІУ прикрасили дві найпопулярніші екскурсії з каганцями. На другому поверсі музею гостям розповідали про пристрасне, трагічне, а подекуди заборонене кохання Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, гетьманів Виговського, Розумовського та інших наших знаменитих земляків. Відвідувачі стали свідками розмови між Сулейманом Пишним та Роксоланою. Наступна театралізована екскурсія – «В боротьбі за незалежність» – оповіла про драматичні та яскраві сторінки української історії від часів Першої світової війни, Української революції 1917–1921 років, радянського терору, дисидентського руху.

Перші промені сонця гості музею зустріли під кримськотатарські ритми. Відома танцівниця Ельнара Халілова зачарувала всіх вишуканим граційним виконанням  традиційних кримськотатарських танців. І навіть навчила бажаючих танцювати один з найвідоміших танків кримських татар – хайтарму.

 

60575626_2411437265758093_6412624431943778304_n.jpg

 

Тридцятирічний киянин Станіслав зізнається, що йдучи вперше до НМІУ на всю ніч, не сподівався, що залишатиметься до ранку. «Чесно кажучи, я планував залишитися на кавування та екскурсію з каганцями про українську революцію. Не був певен, що мене вистачить на більше. Але заходи виявилися настільки цікавими, що я і орнамент малював, і про кохання залишився послухати, тож і отямитися не встиг, як зійшло сонце! Мабуть, так вдало склали програму, таких гарних гостей запросили, а кава була настільки міцною, що ми трималися до ранку бадьорими»,  – вважає пан Станіслав.

Генеральний директор НМІУ Тетяна СОСНОВСЬКА розповідає, що для Національного музею історії України Ніч в музеї вже стала традиційною подією: «Наш музей вже п'ятий рік поспіль запрошує цікаво і пізнавально провести в музеї цілу ніч – від 23:00 і аж до ранку. Щоразу ми пропонуємо нову, досить насичену програму, яка не дає можливості сумувати і позіхати, а динамічно веде учасників програми площами, вуличками, майданчиками нашої історії і дозволяє відчути подих часу в особливому вимірі.Цього року у вир емоцій наших учасників "Ночі в музеї" понесуть театралізовані екскурсії, майстер-класи з створення кримськотатарського орнаменту орьнек. А шарму цій ночі додасть смачна кава та солодощі від кафе кримськотатарської кухні "Мусафір"».

Елементи кримськотатарської культури, історія цього дивовижного народу є невід'ємною частиною нашої спільної минувшини і сьогодення, наголошує пані Тетяна.

Есма АДЖІЄВА, голова громадської організації «АЛЄМ» переконана, що упродовж вечора спільними зусиллями з колективом НМІУ вдалось закохати відвідувачів у традиційну культуру двох народів. «Нам приємно робити такий цікавий спільний проект разом із Національним музеєм історії України. Сьогодні вдень ми вшанували пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року. Ввечері ми проводимо життєствердний захід, який показує, що кримськотатарська традиція жива, вона розвивається і здатна захоплювати», – поділилася пані Есма враженнями за підсумками заходу.

А вже наступного дня після музейної ночі в Національному музеї історії України відкрилася виставка «Орьнек. В мереживі Криму», присвячена традиційному мистецтву корінного народу півострова. 

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь