Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Скіфи замовляли – греки майстрували

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

ФОТОЗВІТ

 

Яблуку ніде було впасти пополудню в неділю, 24 лютого, у фойє Музею історичних коштовностей України – філії Національного музею історії України. Так активно відвідувачі відгукнулися на запрошення провідного наукового співробітника МІКУ Юрія Полідовича дізнатися про секрети шедеврів греко-скіфського ювелірного мистецтва.

Екскурсії музейними залами передувала лекція з детальним візуальним наповненням. Аудиторія зацікавлено оглядала сюжети, майстерно зображені на золотих виробах, захоплено слухала розповідь знаного археолога про давню культуру степу та Причорномор’я.

Дослідник наголосив, що IV століття до н. е. відзначилося розквітом ювелірного мистецтва у Північному Причорномор’ї. Грецькі майстри на замовлення скіфських царів та жерців створювали різноманітні коштовні предмети: посуд, зброю, спорядження коня, особисті прикраси. Кожен предмет вирізнявся ювелірною довершеністю, функціональною досконалістю, глибоким міфологічним наповненням. У наш час ці коштовності стали відомими завдяки розкопкам великих скіфських курганів, у яких були поховані царі або знать.

Юрій Полідович «занурив» в епоху, зумів передати її стиль та естетику. Аудиторія почула розмірковування дослідника, що було важливо для скіфського замовника, як саме майстерні руки грецького ювеліра втілювали задум. Завдяки детальним зображенням на екрані відвідувачі спробували розгадати таємний сенс, закладений у семи з найвідоміших шедеврів.

Під час екскурсії відвідувачі дізналися про нащитну бляху у формі оленя і кубок із зображеннями скіфів з кургану Куль-Оба, гребінь з кургану Солоха, амфору з кургану Чортомлик, чашу з Гайманової Могили, пластину-оббивку гориту з Мелітопольського кургану. Наприкінці всі зупинилися біля вітрини зі славетною пектораллю з Товстої Могили, щоб почути від археолога про її найцікавіші елементи та загадкових персонажів.

Після екскурсії захоплені відвідувачі фотографувалися з Юрієм Полідовичем. Скористалася цією нагодою і 22-річна киянка Христина. На екскурсію вона прийшла разом із мамою – працівницею банківської сфери. «Ми закохані в Крим і культуру степу, тому відразу захотіли дізнатися про це більше, – зізналася Христина. – Вже давно ми слідкуємо за музейними подіями і вибираємо те, що ближче нам. А музей коштовностей – це місце, яке дає наснагу кожній жінці».

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь