Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Previous Next

Нагороди показують роль сміливих людей у історії – колекціонер Вілюс Каваляускас

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

ФОТОЗВІТ

 


Історія нагород балтійських країн стала темою лекції «Нагородна система країн Балтії (минуле та сучасність)» знаного литовського колекціонера Вілюса Каваляускаса (м. Вільнюс).

Розпочавши з розповіді про фалеристичні знаки доби першої незалежності Литви, Латвії та Естонії 1918–1940 рр., колекціонер завершив історією сучасних державних нагород цих країн. Лекцію проілюстрували слайди, на яких можна було побачити всі нагороди, про які розповідав пан Вілюс. Також він презентував присутнім власні книги з фалеристики, зокрема відомий двотомник «За заслуги перед Литвою».

До слова, Вілюс Каваляускас був радником президента Литви, коли у країні відновлювали нагородну систему, і саме він розробив закон Литви про державні нагороди.
Затятий колекціонер, який володіє найбільшою колекцією нагород балтійських країн у Європі (близько двох тисяч орденів), поділився своїми думками про важливість збереження фалеристичних пам’яток.

«Я почав збирати нагороди ще школярем, – розповів пан Вілюс. – Потім я зрозумів, що нагороди показують роль сміливих людей у історії. Тож я збираю не лише нагороди, а й історії людей, які їх отримали й носили».
На його думку, історії нагород – це частина історії державності, тому таким важливим є збереження цих пам’яток і повернення їх в країни походження.

Нагадаємо, упродовж місяця в Національному музеї історії України триватиме виставка «Символи Балтійської Свободи та раритети української фалеристики», на якій уперше в Україні експонуються найвищі державні нагороди Литви, Латвії та Естонії із приватної колекції Вілюса Каваляускаса. Серед них: «Орден Білої Зірки» Республіки Естонія, «Орден Трьох Зірок» Республіки Латвія, найвища нагорода Литовської Республіки – «Орден Вітовтаса (Вітовта) Великого», а також унікальні фалеристичні знаки періоду українських національно-визвольних змагань.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь