Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Cповнені новими знаннями й емоціями: як пройшла екскурсія вихідного дня «Україна у Новий час»

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Як завжди цікаво, пізнавально й весело відбулась екскурсія Анатолія Баранніка, наукового співробітника відділу пізньосередньовічної, ранньомодерної та нової історії України.

Цього разу любителям історії Анатолій розповідав про Україну ХІХ століття, добу промислового розвитку та українського національного відродження.

Експозиція на другому поверсі Національного музею історії України наочно ілюструє відвідувачам цей період розвитку українських земель. Автентичні експонати тих часів промовисто розповідають історію нашого народу та національних меншин (росіян, поляків, євреїв, караїмів тощо) у Російській та Австрійській імперіях, остання з другої половини ХІХ ст. стала називались Австро-Угорською.

03

Як українська козацька старшина стала дворянством Російської імперії, яким чином відбулось покріпачення, а пізніше розкріпачення українських селян, які таємні товариства діяли на наших теренах у ці часи та яка роль Кирило-Мефодіївського братства і великих українських меценатів, як то Євгена Чикаленка у справі національного відродження, чому на Західній Україні досі згадують добрим словом цісаря Франца-Йосифа… Про ці, нібито добре знайомі усім зі шкільного курсу історії України факти історик розповів багато нових деталей і подробиць.

Промислове виробництво і домашні промисли в Україні Нового часу. Ще одна цікава сторінка екскурсії. Чому Російська імперія забороняла на теренах України розвиток певних мануфактур, приміром, ткацьких? Чим знаменита Дрогобицька солеварня та сіль, яку там видобувають із ХІІІ століття? Та вражаюча історія українських підприємцьких родів Яхненків і Симиренків, котрі за кошти, зароблені торгівлею, зокрема, чумакуванням, викупили себе з кріпацтва і заснували компанію, що контролювала значну частку цукрового ринку Російської імперії.

Окремо історик розповів про Києво-Межигірську фаянсову фабрику, чиї вишукані вироби представлено на виставці «Традиція і стиль» в НМІУ.

На завершення відвідувачі подякували Анатолію Баранніку за надзвичайно цікаву екскурсію та його «фірмовий» стиль розповіді захопленими оплесками.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь