Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

Н Новини

Оригінал Акта Злуки та срібний поховальний вінок для Січових стрільців 1919 року представили на відкритті виставки

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

18 січня в Національному музеї історії України урочисто відкрилась виставка «Лицарям Української Народної Республіки присвячується» до 100-річчя проголошення Акта Злуки 22 січня 1919 року.

Упродовж тривалого часу український народ не мав власної єдиної держави. Споконвічне прагнення українців до об’єднання справдилося 22 січня 1919 року.

Національний музей історії України спільно з Державною архівною службою України представили на огляд відвідувачам оригінальний документ вікопомної події  – Акт Злуки 1919 року.

 

50459994 1007258886150096 339947602076237824 n

 

Також до 100-річчя проголошення Акта Злуки науковці НМІУ представили низку унікальних експонатів, які є свідками тих буремих часів. Зокрема, на виставці вперше експоновано срібний поховальний вінок для Січових стрільців, полеглих у листопаді 1918 року в бою під станцією Мотовилівка на Київщині. Завдяки цьому бою фактично став можливим прихід до влади Директорії УНР. Останки Січових стрільців були урочисто перепоховані у Києві 19 січня 1919 року на території Маріїнського парку. Зараз місце поховання невідоме. Срібний вінок на могилу покладало керівництво Директорії УНР – Симон Петлюра і Володимир Винниченко. Вшанувати полеглих вояків прибула й делегація ЗУНР.

Збереження цього унікального експоната до сьогодні є неймовірним, адже пам’ятки часів Української революції 1917–1921 років ретельно знищувала радянська влада. Реставраторам знадобилося майже два роки, щоб відреставрувати цей 6-кілограмовий срібний вінок із фондів НМІУ.

 

50064280 1007258672816784 4528619366647857152 n

 

Відкриваючи виставку, генеральний директор НМІУ Тетяна Сосновська пояснила, чому подія відбувається саме 18 січня: «Сьогоднішній день є знаковим в історії Української революції. Рівно 100 років тому цього дня Директорія та представники ЗУНР зібралися, щоб обговорити зміст Акта Злуки, який зачитали 22 січня на Софіївській площі. Тому, щоб підкреслити знаковість цієї події, щоб надати змогу киянам і гостям столиці на вихідних побачити ці унікальні експонати, ми й вирішили відкрити виставку саме 18 січня».

За словами генерального директора, реставратори НМІУ реставрували срібний вінок, щоб показати його до 100-ї річниці Акта Злуки. У другій половині березня цінний артефакт поїде до Українського музею в Нью-Йорку. Вінок експонуватиметься там кілька місяців, щоби світ побачив боротьбу українців за власну державність.

Знаковою подією назвав відкриття виставки в НМІУ Олександр Святоцький – радник першого віце-прем’єр-міністра України. «Десятиліттями українцям втовкмачували, що ми нездатні на створення власної держави, що ми не гідні державності. Нарешті живемо в часи, коли проголошена незалежність, прийнята Конституція, отримано Томос про автокефалію Української православної церкви. Національний музей історії України дбає, аби ми знали наше минуле і винесли з нього уроки, які би полегшили наше майбутнє», – сказав Олександр Святоцький.

Слова вдячності за організацію виставки від першого віце-премєр-міністра України, голови ГО «Меморіал» Степана Кубіва директору і колективу НМІУ передав перший заступник голови товариства «Меморіал» Богдан Моркляник. «Віднині воєдино» – ці слова є квінтесенсією Універсалу про єдність українських земель. На виставці бачимо, як Київ 100 років тому спромігся вшанувати пам’ять героїв. Відтак відчуваємо, що ми є ланкою у виснажливій, але переможній боротьбі за Україну», – наголосив Богдан Моркляник. Він висловив сподівання, що спільні проекти «Меморіалу» та НМІУ стануть гідним внеском у розбудову нашої держави.

Голова Державної архівної служби України Тетяна Баранова зазначила, що 2019 рік починається з визначної події – представлення з архівного сховища Четвертого Універсалу, який вперше експоновано в оригіналі. Тетяна Баранова роздала представникам преси копію цього документа і закликала прочитати зміст. «Придивіться до сургучної печатки, яка має відтиск тризуба. Україна могла бути вільною ще відтоді», – сказала голова ДАСУ.

Радник голови Служби безпеки України Ярослав Антоняк відзначив зусилля працівників НМІУ, товариства «Меморіал» та інших установ у розвінчуванні міфів та виявленні фальсифікацій щодо української державності. «Питання національної безпеки переплітаються з питаннями історії та національної культури. Бій в інформаційній війні дають історики, зокрема, представляючи унікальні артефакти, які свідчать про вшанування пам’яті українських героїв. Срібний вінок на могилі січових стрільців – гідний приклад того, як треба представляти нашу історію», – зазначив Ярослав Антоняк.

Завідувач відділу НМІУ «Музей української революції 1917–1921 років» Олександр Кучерук акцентував увагу на двох центральних предметах виставки: «Четвертий Універсал Директорії УНР, який ми називаємо Актом Злуки, має родовід від Руської Правди і Конституції Пилипа Орлика, а продовжився в Акті проголошення незалежності України 1991 року». Завідувач МУР поставив срібний вінок Січовим стрільцям в один ряд з такими артефактами української минувшини як скіфська Пектораль, златник Володимира Великого і булава Богдана Хмельницького. 

Подякувала за співпрацю НМІУ заступник директора Центрального архіву вищих органів влади України Наталя Маковська. «Приємно бачити людей, які дбайливо зберігають історію. Архіви мають документальні свідчення, але не мають приміщень, де можна представити ці раритети широкому загалу. Оригінали документів свідчать про те, що Злука була не одномоментним поштовхом, до цієї події українці пройшли тривалий час», – сказала Наталя Маковська.

Юрій Савчук – старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського НАН України – представлятиме виставку зі вшанування героїв Української революції в Нью-Йорку. «Унікальний експонат – срібний вінок – отримав завдяки працівникам НМІУ нове життя. На виставці за кордоном чільна музейна установа України буде представлена титульним експонатом, який наповнює ідею української державності високим змістом», – зазначив Юрій Савчук.

Керівник реставраційної групи Сергій Синьоокий подякував керівництву НМІУ за сприяння в роботі над реставрацією вінка. «Для нас було великою честю працювати над відновленням такого експоната», – зізнався реставратор НМІУ.

Куратор виставки, заступник генерального директора НМІУ з питань розвитку Сергій Носачов зазначив: «За представленими на виставці предметами стоять люди, які віддали життя за Україну. Тому символічно, що срібний вінок – поруч з Актом Злуки».

На завершення відкриття виставки в музеї прозвучали пісні часів Української революції 1917–1921 років, які виконала на старосвітській кобзі Тетяна Нікітюк.

За задумом куратора, у фотозоні виставки, оздобленої банером «Не ридать, а здобувати», охоче фотографувалися гості музею.

Фотозвіт події дивіться на сторінці музею в мережі Фейсбук.

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь