Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

А Анонси

Previous Next

Музей історичних коштовностей України підготував насичену програму до Міжнародного дня музеїв 18 травня. АФІША

Щороку 18 травня музейні установи світу відзначають Міжнародний день музеїв. Це свято було започатковане ще 1977 року і його метою є підвищення обізнаності про важливу роль музеїв у розвитку суспільства.

У Міжнародний день музеїв колектив Музею історичних коштовностей (філія НМІУ) пропонує відвідувачам насичену програму: квести, найкращі авторські екскурсії протягом дня і театралізовану екскурсію ввечері. 

 

Програма заходів Музею історичних коштовностей України
до Міжнародного дня Музеїв у 2019 році

 

Щопівгодини у музеї відбуватимуться оглядові екскурсії. Вхід до музею цього дня безкоштовний.

 

11:00 – Авторська екскурсія Світлани Палатної «Золотий літопис України: експонати, історія, персоналії».

Значну частину збірки Музею історичних коштовносте України складає колекція золотих та срібних виробів декоративно-ужиткового мистецтва – коштовні предмети церковного культу та світського побуту XVII – XVIIIст . Вони засліплюють сяйвом дорогоцінного каміння та самоцвітів, вражають своєю художньою досконалістю, оригінальністю форм та майстерністю виконання. Безумовно, кожен з експонатів є витвором мистецтва та відтворенням своєї епохи. Але деякі з них мають свою особливу історію, яка оживає і виходить назовні завдяки багаторічній дослідницькій роботі науковців музею.

На вас чекає розповідь про експонати, пов’язані з іменами відомих історичних та церковних діячів – знаних меценатів та дарувальників, колишніх власників. Ви дізнаєтесь, які коштовні внески в монастирі зробили Петро Могила, Іван Мазепа, Данило Апостол та представники козацької старшини. Заглянемо разом у золоту скриньку Богдана Ханенка, помилуємось срібним посудом, подарованим на весілля Софії Кочубей (Бенкендорф), а також дізнаємось про унікальний витвір на перламутрі, аналогів якому в Україні не виявлено.

Вартість участі - 75 грн.

 

 

12:00 – Авторська екскурсія Юрія Полідовича «5 шедеврів греко-скіфського ювелірного мистецтва».

IV століття до н.е. відзначилося розквітом ювелірного мистецтва у Північному Причорномор’ї. Грецькі майстри на замовлення скіфських царів та жерців створювали різноманітні коштовні предмети: посуд, зброю, спорядження коня, особисті прикраси. Кожен предмет вирізнявся ювелірною довершеністю, функціональною досконалістю, глибоким міфологічним наповненням. У наш час ці коштовності стали відомими завдяки розкопкам великих скіфських курганів з похованнями знаті та царів.

Пропонуємо вам протягом півтори години не квапливо оглянути лише 5 шедеврів греко-скіфського мистецтва. Спробуємо зробити можливим максимально «повне занурення» в епоху, її стиль та естетику, відчути, що було важливо для замовника, і як втілився задум, завдяки майстерним рукам ювеліра, зрештою – відкрити таємний сенс, закладений у цих п’яти з найвідоміших шедеврів.

Під час екскурсії почуєте розповідь про чашу з Гайманової Могили, пластину до головного убору з Сахнівського кургану, ритуальний предмет з Передерієвої Могили, пластину-оббивку гориту з Мелітопольського кургану, пектораль з Товстої Могили.

Вартість участі - 75 грн.

 

 

13:00 - Авторська екскурсія ст..н.с. І.В. Удовиченко «Жіночі прикраси: стійкість традицій та мінливість моди».

Швидко минають весняні місяці, ось вже і травень майнув зеленим крилом новонародженого листя з діамантами чистих рос. Росу за мить вип’є сонце, і залишиться сяючий декор лише в глибокому колодязі пам’яті. Якщо зазирнути в той колодязь, то можна розгледіти мерехтіння скарбів давніх епох. Скарби ті - не те, що травнева роса. Але що століття порівняно із неосяжністю вічності. Колись і діаманти «вип’є» час, як ту росу.
А поки скарби сяють у вітринах МІКУ, завітайте на авторську екскурсію Ірини Удовиченко «Жіночі прикраси: стійкість традицій та мінливість моди».

Перша частина зустрічі присвячена традиціям в ювелірному мистецтві на прикладі експонатів в експозиції МІКУ. Ви дізнаєтеся про види прикрас, про стилі в ювелірному мистецтві, розмова піде й про жінок – як реальних, так і міфічних – чиї імена дотичні до експонатів. Друга частина пройде у формі лекції, присвяченій знахідкам сучасних ювелірів. На слайдах Ви побачите прикраси як з високим технічним рівнем виконанням, так і глибокі за рівнем задуму… Глибокі, як той колодязь, в якому залишиться пам’ять про наш час для наступних поколінь.

Вартість участі - 75 грн.

 

14:00 - Спеціально до Міжнародного Дня музеїв – NEW! – Екскурсія-квест “TabulaRasa” для учнів 7-11 класів, які поглиблено вивчають англійську. Проводить провідний екскурсовод Дударєва О.В.

Відтепер найпопулярніший квест МІКУ «Табула Раса» буде проводитися й англійською!
Do you speak English? Yes? Positive? Then face a fresh challenge and take a once-in-a-life chance to poke into the treasure box of Ukraine and solve a number of puzzles to make sure you really speak good English!

Ця версія улюбленого квесту наших відвідувачів створена спеціально для тих, хто поглиблено вивчаю англійську мову та прагне здобувати знання у цікавий нестандартний спосіб. Тепер, щоб заповнити « Tabula Rasа » , крім уваги, логіки та спостережливості, вам знадобиться ще й знання іноземної мови. Ви отримаєте чудову можливість перевірити свій рівень володіння англійською та поглибити його, розв’язуючи заплутані головоломки. Приходьте! Вчити англійську з нами – це цікаво.

Вартість участі - 30 грн. Попередньо потрібно зареєструватися за телефоном (044) 280 13 96 або за ФОРМОЮ ОНЛАЙН.

 

15:00 - Сімейна інтерактивна екскурсія «Тато, мама і я у лабіринтах часу».

Подорожі у часі та й ще у сяйві золота та коштовного каміння… Цікаво? Захопливо? Так! Але інколи й небезпечно... Адже, щоб повернутись назад, у сьогодення, треба відновити перерваний Ланцюг Часу – зібрати 12 магічних підвісок-амулетів, кожен з яких допоможе перейти у наступний часовий простір. Блукаючи різними епохами, занурюючись у події давно минулих часів, розгадуючи таємниці минулого, виконуючи надскладні завдання, ви всією родиною будете виборювати право володіння чарівними амулетами, що приведуть вас додому – у ХХІ століття. Ви відчуєте, як необхідні вам взаєморозуміння та взаємна підтримка; ви побачите надважливу роль кожного у вашій родині та переконаєтесь, що в єдності ваша сила.

Вартість участі для родини - 75 грн. Попередньо потрібно зареєструватися за телефоном (044) 280 13 96.

 

19:00 - Театралізована вечірня екскурсія «Священні скарби».

Ви повернетесь у давні часи, дізнаєтесь, у що вірили наші предки, яким богам молилися, і як з часом змінилися уявлення про світобудову та місце в ній людини. Німі свідки давніх подій — коштовні прикраси та культові речі - розкриють вам свої таємниці, а про забуті вже символи розкажуть ті, хто читав їх, мов книгу.

Вирушивши в мандрівку крізь час, ви зустрінете Майстра-ювеліра, руську Княжну, Царицю Естер та інших персонажів, які розкажуть про давні вірування слов’ян, про світові релігії – християнство, іудаїзм та іслам.

Чи є те, що об’єднує всіх нас – таких різних і водночас таких схожих?

Спробуйте разом з нашими героями знайти відповідь на це питання.

Вартість участі - 100 грн. Попередньо потрібно зареєструватися за телефоном (044) 280 13 96 або за ФОРМОЮ ОНЛАЙН.

Адреса Музею історичних коштовностей України: вул. Лаврська, 9, корпус 12 (територія Верхньої Києво-Печерської Лаври)
Музей 18 травня працює за розкладом з 10:00 до 18:00.


Подія у Facebook

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь