Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

А Анонси

Previous Next

Як європейські митці зображали українських козаків можна буде дізнатися 12 січня

Українське козацтво, широко представлене в європейському живописі, є свідченням спільних сторінок історії України із сусідніми державами. Ця іконографічна база дає історикам, мистецтвознавцям та культурологам уявлення про поважне ставлення європейського суспільства до українського козацтва. Історія, пов’язана із українським козацтвом у ХVІІ–ХVІІІ ст., стала феноменом не лише в Україні, а й у сусідніх країнах. У Європі Україну навіть знали як країну козаків. Австрія, Франція, Росія, Венеціанська республіка запрошували козаків допомогти у протидії наростанню турецької небезпеки. Запорозьке козацтво проіснувало 300 років і за цей час прославило себе у багатьох битвах із ворогами України, зуміло захистити український народ, який із ХІV ст. був розділений між Польщею, Литвою, Угорщиною і Молдавською державою.

Сміливі походи козацтва проти турків та татар, віртуозна військова майстерність сприяли зростанню його авторитету та популярності на міжнародній арені. В Італії, Німеччині, Франції та Англії в цей час виходить понад десяток творів, присвячених військовому мистецтву запорожців. Козацтво стало впливовим чинником міжнародного життя в Європі.

Міжнародні відносини із сусідніми країнами, вміння козаків підтримувати дипломатичні стосунки та вільне володіння декількома іноземними мовами привертало до них увагу іноземних мандрівних істориків та митців. Така зацікавленість українським козацтвом іноземними митцями спонукала їх до створення цілої низки іконографічних зображень славетних гетьманів та козацької старшини. Також художники залишили в своєму мистецтві типи незаможних козаків, представили їх у бою, передали побут та традиції українського козацтва.

Популярність українського козацтва широко відобразилася в мистецтві та культурі європейських держав. Особливої популярності серед решти козацьких зображень здобули портрети гетьманів Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Кирила Розумовського тощо. Найбільше славетні козаки представлені у творчості польських, голландських, німецьких та австрійських живописців, а саме – у парадних та історичних портретах, написаних на замовлення вельмож, у сюжетних та батальних сценах. Також українське козацтво знайшло відображення у творах іноземних художників-мандрівників та у творчості придворних художників.

Іконографія українського козацтва в європейському живописі є свідченням великої поваги до них іноземних майстрів, де вони представлені попри різні мистецькі течії як справжні воїни та захисники своєї рідної неньки України.

Про все це у своїй лекції "Українське козацтво очима європейських митців" розповість к. і. н. Олена Походяща, заступник головного зберігача фондів НМІУ.

Початок лекції у суботу, 12 січня, о 16:00.

Адреса Національного музею історії України: вул. Володимирська, 2. Додаткова інформація за телефоном (044) 278-48-64.

Вхід до музею на лекцію - 30 грн.

 

Подія у Facebook

 

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь