Щодня  10:00 - 18:00
 Каса: до 17:00 

 м.Київ
 вул. Володимирська, 2 
 (044) 278 48 64

А Анонси

Previous Next

Виставка «Сонце на намисті. Дукач» відкривається 20 листопада

Виставка «Сонце на намисті. Дукач» відкриває яскравий світ традиційних прикрас українських жінок XVII – початку XX ст.

Дукач – це традиційна прикраса українських жінок XVII – початку XX ст. Вона являє собою карбований медальйон або золоту, срібну, позолочену, мідну монету, що висить на ланцюжку чи брошці-бантові і вдягається на шию.

Дукачі виготовляли переважно з монет державного карбування, рідше – ручної роботи з гравірованим чи рельєфним зображенням. Найоригінальніші з них – це монети або медалі з вушками, оправлені в рамку з крученого срібного дроту. Іноді замість монет використовували металеві образки із зображенням Богородиці та святих, що їх виготовляли в майстернях при монастирях. Медальйонами також слугували медалі західноєвропейського, польського, російського та місцевого виробництва.

Первинне призначення дукача – відмітний знак, дорогоцінна прикраса, іноді – оберіг. Дукач вдягали на шию поверх намиста і розташовували так, щоб він був на видному місці. Жінки дуже пишалися такою прикрасою, оскільки її наявність свідчила про певний майновий статус. Разом з іншими прикрасами дукачі передавалися із покоління в покоління і часто становили придане майбутньої нареченої.

У писемних джерелах в Україні перші згадки про дукачі фіксуються на рубежі XVI–XVII ст. Назва «дукач» походить від назви італійської монети – дукат, що свідчить про монетну природу прикраси, принаймні ранніх її зразків. Форма монетної прикраси відома в Україні ще з часів античності. За доби Київської Русі князі та їх оточення носили здебільшого коштовні медальйони-«змійовики». За часів козацтва серед жіноцтва стають популярними намиста з коралів із золотими монетами, що мали вушка для кріплення або були скручені у рурочку.

На рубежі XVII–XVIII ст. в Україні формуються головні центри золотарства. Це – міста Ніжин, Чигирин, села Лівобережної Полтавщини і Черкащини. Саме тоді дукач починають оздоблювати бантом – металевою брошкою, часто прикрашеною різнобарвними камінцями або скельцями. У кожному окремому центрі розвивається свій тип банта. Наприклад, для вереміївського типу дукача характерним є пишний бант-брошка з багатьма різнобарвними скельцями.

Класична форма дукача з бантом сформувалася у XVIII ст. Він постає як самостійна прикраса і центральна фігура у комплексі народних прикрас українських жінок.

Відвідувачі виставки «Сонце на намисті» мають змогу відкрити для себе яскравий світ оригінальних мистецьких творів народних майстрів минулих років та ознайомитися з глибоким корінням національних художніх традицій.

В експозиції представлено дукачі з фондових колекцій Національного музею історії України та його філії – Музею історичних коштовностей України, Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», більшість з яких експонується вперше. Також використані світлини з приватної колекції Миколи Бабака, етнографічної збірки «Древо» Едуарда Крутька, українські строї та світлини з приватної колекції Ігоря Турейського та Максима Очкура.

Дукачі, як оригінальний витвір золотарського мистецтва, є відображенням матеріальної і духовної культури українського народу.

Під час відкриття відбудеться кураторська екскурсія к. і .н., провідного наукового співробітника музею Ольги Фрасинюк. Окрім того Ігор Турейський та Максим Очкур наочно продемонструють те як саме дукачами прикрашалися народні строї.

Виставка реалізована в межах проекту "Школа музейних лідерів", за підтримки Українського культурного фонду.

Відкриття виставки 20 листопада об 11:00. Адреса Національного музею історії України: вул. Володимирська, 2.

Вхід до музею на відкриття виставки вільний.

 

Подія на Facebook

Пошук по сайту

Календар подій

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Новини

Анонси

Експонат Тижня

logo

КОНТАКТИ:

Тел:

 +38 044 278 48 64

Запобігання корупції

Виконуючим обов’язки уповноваженої особи з питань запобігання корупції в Національному музеї історії України є провідний фахівець з антикорупційної діяльності – Базиленко Олег Анатолійович.

 dovira@nmiu.org

 вул. Володимирська, 2, м. Київ, 01001

Приєднуйтесь